Blotevoetenschaal of Barefoot Scale

Gisteravond ben ik opnieuw begonnen met barefoot running. Ik vertrok van huis op mijn Inov8 f-lites en trok deze uit toen ik van de parkeerplaats bij ingang Bleek en Berg de rode route nam richting Parnassia. Ik trok ze weer aan op de Starreberg. Dit stukje is afgezien van de dennenappels prima blootsvoets begaanbaar. Daarna ook maar als je voor het eerst sinds een jaar op blote voeten rent moet je niet overdrijven. Toen ik bij Parnassia was gingen ze weer uit tot ik weer op de boulevard in Bloemendaal A.Z. stond.

Dit is toch duidelijk BFS 8

Onderweg bedacht ik me dat elk pad en elke weg een cijfer moest krijgen in welke mate het oppervlak geschikt is voor blote voeten. Dit om paden te taggen in OpenStreetMap in hoeverre deze geschikt zijn voor blote voeten. Er bestaat al een soortgelijke schaal voor schoenen. Nike heeft voor de Free’s bedacht dat 0 staat voor blote voeten en 10 voor een hardloopschoen met demping. Het merk heeft een aantal Free modellen met een barefoot scale tussen de 3 en de 7. Huaraches en Fivefingers vullen het gat tussen 0 en 3 in. Maar deze barefoot scale wil ik dus toepassen op de loopondergrond. En dat kan 1 op 1. Dus heb ik verschillende ondergronden ondergebracht in een schaal van 0 t/m 10. 0 is de meest geschikte ondergrond voor blote voeten en als je 10 tegenkomt zal er niemand zijn die daar zijn of haar schoenen niet voor aantrekt.

De barefoot scale tabel

# Omschrijving Materie Voorbeeld
0 Vloeren Hout, tapijt, tegels Slaap-, bad-, woonkamer
1 Natuurlijk Zand, aarde, klei, leem, modder, gras Strand, bospad, grasveld
2 Natuurlijk met kleine oneffenheden Dennennaalden, boomwortels Bospad
3 Verhard, vlak, glad Asfalt, beton Glad fietspad
4 Verhard, vlak, weinig reliëf Asfalt, beton, klinkers Asfaltweg
5 Verhard, vlak, ruw Asfalt, beton, klinkers Ruwe asfaltweg
6 Verhard, oneffen, ruw Klinkers Ruwe/oude klinkerweg
7 Half verhard, vlak, zeer ruw, losse steentjes Aarde, steentjes, schelpen Gravel-, schelpenpad
8 Half verhard, oneffen, zeer ruw, losse steentjes Aarde, puin, steentjes Pad verhard met puin
9 Zeer oneffen, zeer ruw, scherp Stenen Spoorbaan
10 Zeer oneffen, zeer ruw, zeer scherp Glas, steen, metaal Ingestort gebouw, glasscherven

In deze schaal zijn extreem koude of hete ondergronden weggelaten omdat de meeste paden het grootste deel van het jaar ijs- en sneeuwvrij zijn en je op een landkaart geen rekening kunt houden met deze omstandigheden.

Schaal 0 t/m 3 zijn prima te doen voor de beginnende blotevoetenloper. Schaal 4 /m 7 voor de meer geoefende blotevoetenloper. Vanaf schaal 8 wens je toch iets van bescherming onder je voeten te hebben.

Voor OpenStreetMap bestaat deze schaal nog niet. Wel bestaan al de MTB scale en de SAC (Klassifikation des Swiss Alpine Club) scale. Deze schalen zijn niet geschikt om te bepalen of je ergens comfortabel op blote voeten kunt lopen. Dus ik ga deze schaal voorstellen aan de OpenStreetMap community via de wikipagina Proposed features.

Dit alles met als doel een blotevoetenkaart van Nationaal Park Zuid Kennemerland.

Update 8 juni 2013: De schaal aangepast.


Reacties

Eén reactie op “Blotevoetenschaal of Barefoot Scale”

  1. Heel erg herkenbaar en ik kan me er perfect in vinden.
    Zou ook een mooi initiatief zijn dit in openstreetmap te zetten!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.