Het Water Komt – een mager boekje met een vette boodschap

Rutger Bregman weet altijd de aandacht op zich te vestigen. Nu heeft hij weer een boek geschreven: Het Water Komt. Gisteren bleek dat je het boek gratis kan krijgen als ebook, pdf of paperback. Ik koos het ebook en zette het op mijn ereader. Ik las, ik las, en het was uit voor het goed en wel begonnen was. Een heel dun boekje dus, meer een artikel in boekvorm. Later las ik op de voorkant de ondertitel ‘Een brief aan alle Nederlanders’. Waarschijnlijk boekvorm om er meer gewicht/aandacht aan te geven. Met een dringende boodschap, net als die van de voorspeller van de watersnoodramp.

Het begint met het verhaal van ingenieur Johan van Veen. Twintig jaar lang heeft hij de watersnoodramp voorspeld. Niet omdat hij in die toekomst kon kijken, maar omdat hij het verleden van Nederland kende. Een geschiedenis vol met overstromingen en dijkdoorbraken. Johan werd radeloos want niemand wilde naar hem luisteren. 48 uur voor het breken van de dijken in 1953 diende hij het Deltaplan in. Te laat dus.

Het probleem van Nederlanders is dat ze zichzelf zo wegcijferen, zo bescheiden zijn, dat ze hun eigen geschiedenis niet meer geloven.

Johan van Veen (1892-1959)

Zeeland overstroomde bijna geheel. Zuid Holland kroop door het oog van de naald dankzij een bijzondere heldendaad. De burgemeester van Nieuwerkerk aan den IJssel was druk bezig om te vechten tegen de bierkaai. Het water bleef maar stijgen. De dijk brak, het water stortte de diepte in en in de richting van de Randstad. De burgemeester had de tegenwoordigheid van geest om een schip in te vorderen en de schipper met zijn schuit het gat moest dichten. Dat lukt natuurlijk alleen in films, maar wonder boven wonder lukte dit daadwerkelijk. De Randstad was gered, althans voorlopig. Hier kan je dit verhaal door Rutger laten vertellen via een opname van een interview op NPO Radio 1.

De voorspellingen zijn niet zo gunstig. Door de opwarming van het klimaat smelten de ijskappen, de gletsjers en stijgt de zeespiegel. Misschien deze eeuw wel 2 meter, of 3 meter. Als de broeikasgasuitstoot niet snel naar beneden gaat, stopt die opwarming niet en gaat de stijgen door.

Dat is de crux. Nu actie ondernemen om de uitstoot naar nul terug te brengen. Zo niet, dan heeft het, behalve misschien om tijd te rekken, waarschijnlijk geen zin om hele dure waterkeringen te bouwen, zoals bijvoorbeeld een dam in de Noordzee van Engeland naar Noorwegen. Dan moeten we ons vast gaan voorbereiden om Nederland terug te geven aan de schuimkoppen.

Ik zou zeggen: Ga het ook lezen.

De foto bovenaan komt van WikiMedia. Deze heb ik vervolgens met DeOldify ingekleurd. Bijschrift: In Ouwerkerk heeft het normale leven nog lang niet zijn oude gang hernomen. Slechts weinig bewoners wonen in het dorp, doch Rijkspolitie is op z’n post. Datum : 1 december 1953. Fotograaf: Wim van Rossem.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.