Kaart 1963 zonder Oosterplas


Mijn vorige berichten meldde het bestaan van de Oosterplas in 1959 en in 1963.  Dit meer is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Zojuist vond ik een kaart van Velsen van 1963 zonder Oosterplas. Ik heb met een rode lijn de contouren aangegeven waar de Oosterplas zich zou moeten bevinden. Het duinmeer ’t Wed is in de periode 1956 en 1957 uitgegraven, ten behoeve van de bouw van Parkwijk. Ik dacht dat de kaart is niet geheel actueel was, maar de datering in ieder geval 1 van de foto’s blijkt waarschijnlijk niet juist. Sterker nog: als je goed kijkt naar beide foto’s dan lijkt het of ze vanaf hetzelfde standpunt zijn genomen. De lichtval is ook gelijk. Dus wellicht de datering ook.

Aanleg Parkwijk 1959. Zand afkomstig van ’t Wed. Foto: Noord-Hollands Archief

Ik las in een oude krant: ‘In 1960 is het besluit genomen om in het noorden van de Kennemerduinen nog een recreatiemeer te graven.’ Ik vermoed dat ze hiermee de Oosterplas bedoelden. In die oude kranten is bijzonder weinig te vinden over het graven van deze recreatieplas. Maar kennelijk hebben ze op een gegeven moment de daad bij het woord gevoegd. Bij het updaten van deze kaart (in 1973) hebben ze de Oosterplas gelukkig wel ontdekt.

Detail Oosterplas in kaart 1973

Tevens zijn er twee toegangswegen bijgetekend. Het bovenste pad is het huidige fietspad tot het grote strand aan de oostkant.met aan het eind een fietsenstalling en prullenbakken. Het pad daaronder is wat moeilijker te vinden, maar het bestaat nog wel degelijk. De andere paden die nu het oostelijke en zuidelijke strand met elkaar verbinden staan er nog niet op.

De Oosterplas is dus na 1963 en voor 1973 gegraven. Wanneer precies? Wie het weet mag het zeggen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.