Kaart 1963 zonder Oosterplas

Mijn vorige berichten meldde het bestaan van de Oosterplas in 1959 en in 1963.  Dit meer is niet op natuurlijke wijze ontstaan. Zojuist vond ik een kaart van Velsen van 1963 zonder Oosterplas. Ik heb met een rode lijn de contouren aangegeven waar de Oosterplas zich zou moeten bevinden. Het duinmeer ’t Wed is in de periode 1956 en 1957 uitgegraven, ten behoeve van Parkwijk. Ik vermoed dat dit duinmeer ook in die periode gegraven is. De kaart is dus niet geheel actueel. Of de datering van de foto’s is niet juist. Bij het updaten van deze kaart (in 1973) hebben ze de Oosterplas gelukkig wel ontdekt:

Tevens zijn er twee toegangswegen bijgetekend. Het bovenste pad is het huidige fietspad tot het grote strand aan de oostkant.met aan het eind een fietsenstalling en prullenbakken. Het pad daaronder is wat moeilijker te vinden, maar het bestaat nog wel degelijk. De andere paden die nu het oostelijke en zuidelijke strand met elkaar verbinden staan er nog niet op.

In 1960 is het besluit genomen om in het noorden van de Kennemerduinen nog een recreatiemeer te graven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe jouw reactie gegevens worden verwerkt.