Klimaatduik


Op nieuwjaarsdag fietste ik naar Zandvoort, één van de 22 locaties waar de Klimaatduik plaatsvond. Toen ik aankwam op de boulevard was in verwarring over de exacte locatie. Maar ik zag vlakbij de waterlijn een groepje mensen met een spandoek. Ik liep erheen en zag dat het klopte. Dit was geen vleesschaamteloze Unoxnieuwjaarsduik, maar de Klimaatduik van Milieudefensie onder het motto:

Duik nu of zwem later

Milieudefensie

Er waren zo’n dertig mensen. De groene mutsen waren al op (op de hoofden en op qua voorradig). Gelukkig, want ik zit niet om een muts verlegen. Ik nam een bordje in ontvangst om een persoonlijke boodschap op te schrijven.

Een paar mensen maakten aanstalten om te beginnen. Ze trokken hun kleren uit en stonden al in hun zwemkleding terwijl de meesten nog vol in hun winterkleding op het strand stonden. Twee mensen vonden het iets te lang duren en gingen maar vast het water in, en er weer uit. Uiteindelijk stond iedereen in zwemkleding op het strand. We deden een warming-up waarvan ik het alleen maar kouder kreeg en we telden af.

We renden het water in. Door een naveldiep stukje water vóór de zandbank. We klommen de zandbank op om daarachter de volle zee in te duiken. Als je zo met de massa meerent is zo’n duik niet echt lastig. Gewoon gaan!

Eenmaal terug begon ik het toch wat frisjes te krijgen. Ik kleedde mij weer aan en had door mijn steenkoude vingers moeite met mijn schoenveters. Ik bedankte de organisator en rende naar mijn fiets in een poging warm te worden. Op de fiets werd ik wel warm op mijn handen en voeten na. Die kwamen thuis, uren later, weer op de juiste kleur en temperatuur.

En nu maar hopen dat deze actie iets, al is het maar een vlinderslag, gaat bedragen aan de bewustwording en gaat leiden tot het noodzakelijke klimaatbeleid in de vorm van de juiste maatregelen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.