Parkrun Schoterbos


Terwijl tegen beter weten in nog steeds de ene na de andere hardloopwedstrijd wordt afgelast zijn er in Haarlem maar liefst 52 hardloopwedstrijden per jaar bijgekomen die wel doorgaan, n.l. de wekelijkse Parkrun in het Schoterbos.

Parkrun is een gratis loopevenement op elke zaterdag, met tijdsregistratie, georganiseerd door vrijwilligers. Dit concept is bedacht in 2004 door Paul Sinton-Hewitt, die ermee begon in Bushy Park in London.

Parkruns verspreiden zich wereldwijd en sinds enkele weken is er ook één in Haarlem, vlakbij mijn huis in het Schoterbos, een park in Haarlem Noord, ooit aangelegd als park Noorderhout. Het park is de laatste jaren grondig opgeknapt met o.a. veel waterpartijen. Omdat ze hier nog steeds mee bezig zijn is het parcours van de Parkrun vooralsnog een beetje saai. Vier dezelfde rondjes op de buitenste voetpaden.

Gisteren besloot ik mee te doen. Ik moest mij registreren, kreeg een streepjescode (godzijdank geen QR-code!). Deze moest worden afgedrukt. Ik heb ‘m op mijn fietsframe geplakt en geplastificeerd met plakband. Zo heb ik ‘m altijd mee, zolang ik maar op die fiets naar de Parkrun ga.

Ik parkeerde mijn fiets. Aanmelden bleek niet te hoeven en na een korte startbriefing wandelden we naar de start. Op klokslag 9 uur begonnen we met lopen. Ik startte achter de snelle lopers, die vooraan klaar mochten staan. Ze gingen er razendsnel vandoor. Het lopersveld veranderde echter de rest van de ronden niet meer wat mijn positie betrof. Ik haalde niemand in en werd ook niet ingehaald, al hoorde ik wel af en toe iemand in mijn nek hijgen. Die bleek achteraf 6 seconden na mij te zijn gefinisht en heeft mij blijkbaar gebruikt als pacer. Ik zal hem volgende keer proberen af te schudden!

Bij de finish kreeg je een token. Een stukje kunststof met een streepjescode. Deze wordt gescand en overhandigd zodra je binnenkomt. Daarna moesten deze token + mijn eigen code nog gescand worden om de finishtijd aan mij te koppelen. Een uurtje later kreeg ik een mail met mijn resultaat en stonden de resultaten ook op de website.

Ik was eerste in mijn leeftijdgroep. Dat was niet zo’n bijzondere prestatie. Van de 50- t/m 54-jarigen deden er maar twee mee, waarvan de tweede er bijna 10 minuten langer over deed, maar hij had wel een PR want een week eerder deed hij er nog anderhalve minuut langer over.

Wil je ook meedoen? Zie meer info op de pagina van de Schoterbos Parkrun.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.