Hilarische schoenen

Seth Cochran [CC0], via Wikimedia Commons

Ik had ze wel eens gezien op internet: Vibram Fivefingers. Op de 1 of andere manier dacht ik: die zou ik wel willen hebben. In het najaar van 2009 een cursus ChiRunning gedaan. Daar kwamen de bijzondere schoenen al even ter sprake. Daarna heb ik er eigenlijk niet meer aan gedacht tot ik voor een kadobol (niet kopen, slecht voor milieu) het boek De Geboren Renner kocht. Deze las pas ik tijdens de zomervakantie op campings in België (Ardennen) en Duitsland (Eiffel). Een prachtig boek waarin ook veelvuldig de Fivefingers in voorkwamen, alsmede de reden waarom het gebruik van minimalistische schoenen of blote voeten beter is om mee te lopen. Tijdens die vakantie heb ik ook getraind. Voor dat doel had mijn conservatieve (Nike) schoenen meegenomen. Ik heb ze echter niet aangeraakt (door nieuwe inzichten). Ik heb gelopen op mijn 2 typen Teva’s en op blote voeten.

Vandaar dat ik niet kon wachten om ze zelf aan te schaffen en ze zelf onder mijn voeten te hebben. Ik heb, buiten mijzelf, er nog nooit iemand anders op zien lopen. Maar dat gaat vast veranderen. Ik ben graag een beetje een pionier (relatief gezien dan). Ik heb ze gekocht bij Bever Zwerfsport op de Zijlweg in Haarlem. Mijn maat moest zoals gewoonlijk worden besteld.

Toen ik ze eenmaal in bezit had, 11 augustus, liep ik er meteen mijn favoriete trainingsrondje mee. De groene route beginnend bij ingang Bleek en Berg door Nationaal Park Zuid Kennemerland. De 3e keer op VFF’s, op 1 september, verbrak ik mijn PR op deze route (0:36). Daarna ging het wat minder goed want ik was overtraind. Last van mijn achillespees en pijn in mijn voorvoeten. Dat probleem loste zichzelf op door mijn onfortuinlijke val op 10 september. Mijn collega vertelde dat topsporters die een tijdje uit de running zijn door blessures, vaak sterker terugkomen. Dit komt door een periode van verplichte rust, waardoor je lichaam weer volledig kan herstellen. Daarna heb je natuurlijk wel wat achterstand opgelopen door een verminderde conditie en zwakkere spieren. Maar door het geheugen-effect ben je dit snel weer te boven. Op dit moment heb ik de rustperiode achter me gelaten en ben aan het kijken of het geheugen-effect ook bij mij bestaat.

Ik krijg uiteenlopende reacties als ik op mijn vff’s op bijvoorbeeld een verjaardag of op mijn werk verschijn. De kop van dit artikel is een uitspraak van een collega.


Reacties

Eén reactie op “Hilarische schoenen”

  1. […] Ik hoorde een dame achter mij roepen: ‘Wat heeft die nou aan?’ Ik denk dat ze daarmee mijn ongebruikelijke schoenen […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.