De 10% regel


Volgens dit artikel op Active.com kan je maar beter zo geleidelijk mogelijk je trainingsafstand opbouwen. 10% per week zou ongeveer de bovengrens zijn. 3% geeft een garantie van 97% voor een marathon.

En wat doe ik met deze informatie? Aangezien ik 9 januari de Egmond Halve Marathon wil uitlopen, zou ik me maar het beste kunnen houden aan die 10%. Ik loop nu ongeveer 7,5km/wk. Bij een toename van 10% kom ik uit op een afstand van 16K in de laatste week. Dat is te weinig, wil nog een duurloop van 15K doen 1 week voor de HM. Dan kan ik de rest van die week maar 1K lopen. Dus ik ga naar 12% toename per week. Dan kom ik net iets beter uit. Uitzonderingen bevestigen de regel, zullen we maar zeggen.

Dus heb ik nu een mooi trainingsschema gemaakt. Mijn korte route doe ik 2x per week en 1x per week een duurloop die elke week iets langer is. Hiervoor gebruik ik Mijn groene route. In het begin wandel ik een deel van de route om aan het juiste aantal renkilometers te komen, later zal ik de route uitbreiden door een deel of de gehele fietsroute naar de duinen te lopen.


Eén reactie op “De 10% regel”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.