Schiet niet op zo

Zo, even een klaagpost.

Bijna 2 weken geleden al. Mijn glibberige duinloop. Dicht tegen het einde van de route kreeg ik pijn in mijn rechtervoet. Nou heb ik wel vaker wat pijntjes opgelopen tijdens het hardlopen, maar die waren allemaal binnen één tot enkele dagen verdwenen. Deze pijn dus niet. Ik kan al niet eens meer gewoon wandelen zonder pijn.

Maar zoals bijna alle mankementen aan het lichaam zal deze hoogstwaarschijnlijk zonder ingrijpen en met een beetje rust vanzelf weer verdwijnen. Het vervelende is wel dat ik dus nu al bijna 2 weken niet train. Met de Egmond Halve Marathon in zicht (die ik nu al heb teruggebracht naar een kwart marathon) is dit geen goed teken. Ik kan niets anders doen dan gewoon afwachten tot het weg gaat. Als het er na een maand nog is, zal ik mijn fysiotherapeut raadplegen. Zoals het er nu naar uitziet, geen Egmond en misschien ook geen Oliebollenloop.

Update 18 december
Bah, nog steeds. Dus ook de kwart marathon wordt een probleem. Maar ik denk nog steeds dat het vanzelf overgaat. Het is waarschijnlijk ontstaan door een aantal factoren.

 1. Ik ging een afstand lopen waar ik nog niet aan toe was.
 2. De omstandigheden waren extreem te noemen. Ik had natte en relatief koude voeten en maakte vele corrigerende bewegingen tijdens het bijna uitglijden en ontwijken van plassen.
 3. De gewenning aan de minimalistische schoen is nog niet voltooid.

Conclusie: De blessure is mijn eigen schuld.

Update 1 januari
Eindelijk is de pijn bijna weg. Klein stukje geprobeerd te rennen tijdens het wandelen, maar toen bleek de blessure nog niet weg te zijn. Nog even rustig aan doen dus.


Reacties

4 reacties op “Schiet niet op zo”

 1. […] 18 december Omdat ik al 2 weken pijn in mijn rechtervoet heb, en de tijd dringt, heb ik besloten mijn startnummer te koop aan te bieden op Marktplaats. Eerder […]

 2. Hoi Jesse,
  Ja, waarschijnlijk gaat het gewoon vanzelf over en is het te wijten aan de oorzaken die je noemt. Ik denk dat het goed is om even weer schoenen te dragen, totdat de pijn weg is. Een beetje rust voor de voet is noodzakelijk. Pas als de pijn helemaal weg is, kun je langzaamaan weer stukjes op de VFF’s gaan lopen. Het is een gewenningsproces en we maken daarbij allemaal weleens fouten. Het voordeel is: je leert ervan!

  1. Hoi Marion,

   Ik ben pas vorig jaar begonnen met hardlopen. Daarvoor 20 jaar geleden voor het laatst hardgelopen. Als je dan na je 40e begint met hardlopen en je hele leven gewone schoenen hebt gedragen, heeft het lichaam gewoon tijd nodig om te wennen aan het hardlopen en aan het gebruik van spieren en gewrichten in de voet die nooit eerder goed zijn gebruikt door te lopen op VFF’s. Ik was bezig met een rustige opbouw om vervolgens iets te doen wat niet verstandig was, maar wel leuk. Ik neem je advies aan en ga als de pijn weg is eerst voorzichtig een kort stukje hardlopen op mijn dempende Nikes. Als dat goed gaat ga ik die afwisselen met VFF’s.

 3. […] mijn voetblessure, een maand geleden opgelopen tijdens mijn alternatieve Sinterklaasloop, zo goed als weg is en het […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.