Grachtenloop Haarlem 2011


Toen ik mijn 1e Grachtenloop (10K) vorig jaar liep, had ik nog maar bar weinig loopervaring. Ik geloof dat ik een week daarvoor voor het eerst de afstand samen met mijn broer liep. Daarvoor liep ik afstanden tot hooguit 6K. Toch ging het lopen boven verwachting goed. Ik had geen referenties op dat gebied dus hoefde ik me ook nergens anders op te baseren dan de loop gewoon uitlopen. Verder hoopte ik op een tijd binnen het uur. Dat lukte ruimschoots (54 minuten).

De startnummers zijn tegenwoordig full color
De startnummers zijn tegenwoordig full color
Vandaag liep ik dit loopje voor de 2e keer. Tevens de afstand 10K in wedstrijd/prestatieloopverband. Omdat ik mezelf had verbaast tijdens de Letterenloop verwachtte ik niet anders dan een aanzienlijke tijdsverbetering. Mijn streeftijd lag onder de 50 minuten. Het werd 49:09. 5 minuten sneller dan vorig jaar.

Vlak voor de wedstrijd moest ik nog een schoenkeuze maken. Vanwege het natte parcours met plassen heb ik voor de Teva’s gekozen. Ik was bang om blessures op te lopen met natte voeten. Ik had achteraf toch makkelijk de VFF’s kunnen inzetten omdat je van 10K lopen met natte voeten geen blaren krijgt, heb ik me laten vertellen. Wel in combinatie met zand in de schoen, weet ik uit ervaring, maar dat ontbreekt hier in de stad. Het handige van lopen op verschillende schoenen, van demping tot geen demping en van verhoogde hak tot geen hak, is dat het op een gegeven moment niet veel meer uitmaakt op wat voor schoenen je loopt. Als je techniek maar in orde is.

Ik vertrok vroeg naar het centrum van Haarlem om mijn broer te kunnen zien rennen op de 5K. Hij heeft weer een mooi nieuw PR te pakken: 20:05. Dat wordt weer iets lastiger voor mij om daar onder te komen. Maar met de juiste trainingen en techniek zou dat moeten lukken. Hij is tenslotte ouder en doet niet aan ChiRunning. Bovendien is hij niet van het lopen maar meer van het fietsen. Behalve de laatste tijd dan. Door het lopen fietst hij niet meer zo goed. Ook op de 10K heb ik hem nu nog niet kunnen verslaan. Zijn PR (van 1x lopen) is nu 49:03 en die van mij dus 6 seconden langzamer. Bij de Heemstedeloop ga ik vast weer een iets snellere tijd neerzetten.

Van fanatieke snotapen had ik vandaag geen last. 10K vinden ze blijkbaar te ver.
Maar genoeg over tijden. De hele loop was ik bezig met techniek, behalve toen ik dorst kreeg en de techniek vergat. Ik had al vreselijke dorst in het startvak. Ik hoopte op water in de Kleine Houtstraat, maar dat kreeg ik pas een stuk verderop aangereikt op de Raamvest. Daarna ging het beter. Niet sneller. Ik bleef lopen op een niet-hijgtempo en wanneer het ontspannen lopen plaatsmaakte voor krampachtig lopen, greep ik snel in door te focussen op de ChiRunning aandachtspunten. Had ik trouwens al verteld dat er nieuwe cursusdata ChiRunning op de site staan? Ik lette daardoor ook minder op inhalende medelopers. Ik dacht: ‘laat maar lekker gaan’. Aanmoediging door mijn broer, de schoonouders van mijn broers en reeds dronken cafépubliek bij het Zwaantje die maar een smal paadje overlieten voor de lopers. Het 2e rondje liep mijn broer nog een stukje mee. Het laatste stuk geen versnelling, maar gewoon lekker lopen, zodat ik ontspannen over de finish kwam. Dus niet als een banaan bij de Letterenloop 2 weken geleden. Leuk was dat ik voor de start en bij de finish werd aangemoedigd door mijn ChiRunning instructrice Marion. Ze had meerdere cursisten die daar liepen. Ja, als de juf kijkt, doe je altijd beter je best.

Toch niet helemaal ontspannen, zo te zien
En nog even een vergelijking met de Letterenloop. Ik moest er toch wel 2 dagen van bijkomen en herstellen. Nu heb ik het gevoel dat ik zo weer een Grachtenloop kan doen. Doe ik niet want het is donker, het regent, het is laat en ik heb bier op. Tijd om deze blog te publiceren.

Finishfilmpje

Running Iron Lady maakte mij er op attent dat zij, volledig in roze, figureert in mijn finishfilmpje. Ze staat zelfs langer op mijn filmpje dan op haar eigen filmpje.

[hana-flv-player video=’http://aardloper.nl/wp-content/uploads/2011/06/Finishfilmpje_Grachtenloop2011.flv’ /]


Eén reactie op “Grachtenloop Haarlem 2011”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.