Letterenloop 2011

Lopen is geen sport maar een manier van reizen, waarbij geest en lichaam zich voortdurend verplaatsen. Lopen is daarom kunst en geen middel ter bestrijding van welvaartskwaaltjes
Jan Knipperberg, duurloper en historicus

Normaal gesproken voel ik dat ook zo als ik heerlijk door de duinen reis. Soms ga ik op in de omgeving. Soms ga ik op in mijn gedachten en ben ongemerkt ineens een paar kilometer verder. De welvaartskwaaltjes worden evenwel bestreden. Maar dat zou niet werken als je er niet enig plezier aan zou beleven. Het gevolg van deze hobby is het elimineren van (lichamelijke en geestelijke) welvaartskwaaltjes. Gestaag wordt ik lichter, fitter, blijer, sneller, enz.

Vandaag was ik ook op reis. Een korte reis van 5 kilometer. Toch ging het bij deze reis wel degelijk meer om het sportieve element. Vooral om het opzoeken van mijn eigen grens. Die grens blijkt in 1 jaar tijd flink verschoven. Vorig jaar liep ik een tijd van 26:23 (mijn allereerste officiële loopje) en dit jaar 21:44. Mijn PR met bijna 5 minuten verbroken dus. Van tevoren heb ik de route enkele keren verkend. Ook heb ik de laatste tijd wel op snelheid getraind. Afgelopen woensdag heb ik de route nog gelopen in 24:20. Ik was al blij als ik die tijd zou gaan halen op dag zelf. Ongekend wat een invloed een race kan hebben op je snelheid. Onderweg had ik geen idee wat ik aan het doen was. Ik liep maar wat. Ik haalde in, werd ingehaald en mijn longen werkten op volle kracht. Het feit dat ik werd ingehaald zorgde ervoor dat ik mijn tempo vooral niet omlaag wilde hebben. En dan die fanatieke jongetjes die voor me liepen. Onuitstaanbaar! Die moesten ingehaald worden. Uiteindelijk heb ik er toch een aantal voor me moeten laten. Halverwege keek ik om. Er liep een horde van zo’n 10 lopers redelijk dicht achter mij. Die wilde ik graag achter mij laten. Op het laatste rechte stuk langs de randweg werd ik nog een paar keer met een aardige snelheid ingehaald. Wat een stelletje negatieve spliterwten. Maar dat zorgde er wel voor dat ik mijn tempo probeerde nog iets op te voeren. De laatste meters kwam ik nog in een iets hogere versnelling om potentiële inhalers af te schudden. Ik kwam over de finish en nam nog flink nahijgend mijn medaille en drankje in ontvangst. Toen zag ik de wedstrijdklok. Die stond op 22 minuten. Ik was dus binnen de 22 minuten gefinished. Op zich helemaal niet bijzonder. Ik ben nog iets van 50e geworden. Een anonieme winnaar van zijn eigen wedstrijd dus. Ik ben totaal niet competitief ingesteld, maar op zo’n dag als vandaag verbaas ik mezelf.

Begin dit jaar heeft mijn broer mijn startnummer voor de Zorgspecialistloop (5K) overgenomen. Ze hadden blijkbaar de persoonsgegevens niet aangepast waardoor zijn tijd op mijn naam kwam. Hij liep bijzonder goed. Een tijd van 21:14. Daar was ik mooi klaar mee. Een tijd op mijn naam die ik nooit meer kon verbreken. Ik had toen niet verwacht dat ik met de tijd van vandaag daar al aardig in de buurt zou komen. Nog een halve minuut (en 1 seconde) er af en dan is mijn PR weer echt van mij.

Nog een leuke bijkomstigheid was het lopen van mijn eerste loopje/wedstrijd op VFF’s. Dat smaakt naar meer, hoewel ik over 2 weken bij de Grachtenloop 10 kilometer toch nog wat veel vind op de harde stenen. Mijn maximum afstand op VFF’s op steen is nu ongeveer 6K. Niet verstandig dus voor deze loop.

Ik had gisteravond nog een wild plan voor vandaag. Na de 5K zat ruim een half uur voor de start van de 10K. Omdat deze dit jaar voor het eerst over ’t Kopje van Bloemendaal heenging twijfelde ik tussen de 5K en de 10K. Het werd de 5 omdat ik mijn PR op deze afstand wilde verbreken. Maar waarom niet beide afstanden?. Dan zou ik de 10K zwart lopen. Geen idee of die chip dat dan goed registreert. Maar vandaag was ik meer gefocust op de 5K en toen ik die met mijn tong op de teenschoenen had afgerond, was ik niet meer in staat tot het lopen van de 10K. Had ook wat last van mijn rechterkuit. Met een lager tempo had het gekund. Misschien volgend jaar…

Gegevens en links

Locatie IJsbaan, Haarlem
Datum 5 juni 2011
Tijd 11:30
Afstand 5K
Uitslag 21:44 PR!
Officiële website Letterenloop.nl
Officiële uitslag RaceTimer.se

Finishfilmpje

[hana-flv-player video=’http://aardloper.nl/wp-content/uploads/2011/06/1687.flv’ /]


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.