Videoanalyse

Danny heeft ze op een rijtje
Tijdens mijn eerste workshop Chi Running, anderhalf jaar geleden, kregen we op een goede dag een videoanalyse. De instructrice stond langs de kant van het duinpad en de cursisten moesten 1 voor 1 langs de draaiende camera lopen. Daarna werden de beelden geëvalueerd. 1 van de punten die bij mij aan de orde kwamen was het lopen met een lichte knik. Je hoort n.l. de enkels, heupen, schouders en oren op 1 lijn te hebben. Dit heb ik op kunnen lossen door het kantelen van het bekken om zo te zorgen voor een sterke, rechte kern van waaruit je je bewegingen maakt.

Vorige week, tijdens de training van de techniekgroep Chi Running, kregen we een uitgebreide videoanalyse. Op 1 video liepen we langs de camera terwijl we op 2 punten het tempo verhoogden en op een andere video liepen we recht op de camera af. Het filmen vond plaats op de atheletiekbaan van AVSuomi waarna de beelden werden geanalyseerd en besproken in het (prachtige) clubgebouw.

Op de beelden van mij was te zien dat ik nog een lichte hiellanding heb. Niet handig als je op VFF’s loopt. Ook de lijn enkels-heupen-schouders-oren was niet helemaal goed. Mijn hoofd hield ik te ver naar voren. Als ik mijn hoofd naar achter zou doen, zou mijn zwaartepunt ook naar achteren gaan waardoor ik mijn voeten ook meer onder het zwaartepunt zou kunnen laten landen. Dat is de theorie. Ik probeer nu op mijn hoofd te letten. Ik zit voor mijn werk full-time achter de computer en door de fijne resolutie van het scherm moet je bij pixelprecieze werkzaamheden soms zowat in het scherm kruipen om het goed te kunnen zien. Ik moet dus goed op mijn houding letten.

Tot mijn opluchting hadden vrijwel alle andere cursisten hetzelfde aandachtspunt van de lichte hiellanding. Hier gaan we dus in de komende techniekles aandacht aan besteden. Toch gek dat je iets wat je automatisch als klein kind goed doet, vervliegt en opnieuw aangeleerd moet worden. Mijn dochter van 4 rent ook graag. Ze is best snel maar als ze moe is gaat ze onmiddellijk op de grond liggen. Misschien binnenkort maar eens een filmpje maken waarop zij voorbij rent.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.