Slim combineren


Soms kan je nuttige en aangename zaken combineren. Slimme combi’s sparen tijd, geld en het milieu en zorgen dat je voldoende beweegt.

Zo bespaar je dus geen tijd, geld en het milieu
Voorbeeld 1:

Woon-werkverkeer

Ik ga op de fiets of lopend naar mijn werk. Klinkt simpel, maar het voordeel is minstens 3-voudig. Je vervuilt niets, je beweegt en het kost nagenoeg niets. Daarnaast kan het tijd sparen. Je hoeft n.l. niet naar een sportschool om daar een fiets of loopband te bemannen. In de stad of op de korte afstand is een fiets vaak sneller dan een auto. Voor je de sleutel in het contact steekt, heb ik al een mijl voorsprong op de fiets, ik neem sluiproutes, fietstunneltjes en wordt niet geflitst. Ik heb gemakkelijk praten want ik woon dicht bij mijn werk. Maar ik kan nog steeds op de fiets als ik verder zou wonen. Dan zou ik misschien wel een ligfiets kopen. Of een deel met OV en een deel op de fiets.

Hoe hebben al die lopers deze prachtlocatie bereikt?
Voorbeeld 2:

Woon-loopjesverkeer

Ik heb mij ingeschreven voor de Zevenheuvelenloop, de meest duurzame loop van Nederland. Als je switcht naar energieleverancier GreenChoice krijg je je inschrijvingsgeld terug. Nu zit ik al bij GreenChoice, maar ik hoop dat andere lopers ook die stap zetten. En daarnaast kan je voor 12,50 een treinretour vanaf elke plaats in Nederland naar Nijmegen kopen. Dat heeft mij over de streep getrokken om mee te doen aan dit evenement. Ik ga niet 270 km met de auto rijden om 15 km te rennen. Nu is de trein ook niet het schoonste jongetje van de klas, maar wel een heel stuk schoner, helemaal als deze op groene stroom rijdt. En dat dat hij steeds meer omdat het aandeel groene stroom steeds groter wordt. In Duitsland hebben ze op zomerse dagen een overschot aan stroom door alle zonnepanelen. Als de zon schijnt hoef je je dus minder bezwaard te voelen om met de trein te reizen. Verder schrijf ik mij in voor de lokale loopjes. Genoeg loopjes hier in de buurt. Looptechniektraining is ook op fietsafstand. De meeste korte trainingen beginnen gewoon al bij de achterdeur en de meeste duurloopjes in de duinen (fietsafstand).

Terwijl anderen in de auto of thuis zitten trotseer jij de elementen
Voorbeeld 3:

Woon-visiteverkeer

Van de week heb ik ook een slimme combi gemaakt. Ik had afgesproken bij een vriend in Bennebroek. In mijn trainingsschema stond ook een loopje gepland van 10K. Dus heb ik via afstandmeten het beginpunt van de laatste 5K opgezocht, daar heen gefietst en de laatste 5K gelopen. Op de terugweg hetzelfde in omgekeerde volgorde.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.