De mens als duurloper


Het boek ‘De Mens als Duurloper’ is geschreven door Jan Knippenberg en wordt door sommigen beschouwd als het oude testament van het hardlopen. De schrijver was historicus, ultraloper en geschiedenisleraar.

Het boek gaat over de geschiedenis van het ultralopen. Terug in de tijd waar lopen soms de beste mogelijkheid was om te jagen, of de snelste mogelijkheid om van A naar B te komen en op die manier een boodschap over te brengen over een grote afstand van soms wel duizenden kilometers. Bij het lezen ga je van de ene in de andere verbazing. Wat onmogelijk lijkt, blijken sommige mensen gewoon te doen. En niet per se omdat ze er fysiek toe in staat zijn, maar vooral mentaal. Deze mensen gaan door helse pijnen en blijven doorlopen. Soms om te winnen, soms het geld of om de eerste te zijn met zoveel kilometers binnen zoveel tijd, maar hoofdzakelijk om het lopen zelf.

Een aantal ultralopers wordt mooi geportretteerd. Er wordt duidelijk verschil gemaakt tussen de ‘echte’ lopers en de joggers sinds de opkomst van de hardloopschoen.

Een zeer interessant boek, vooral voor mensen die iets met lopen hebben. Jammer dat hij zijn eigen prestaties wat heeft onderbelicht in dit boek. Daar had ik wel meer over willen lezen. Leest niet lekker weg maar interessant genoeg om het steeds weer even te pakken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.