Huaraches


Tijdens de Tartan 6-uurse kwam ik in contact met Myckel, een ChiRunninginstructeur. Hij houdt zich o.a. bezig met minimalistische schoenen. Om precies te zijn met huaraches, Mexicaanse sandalen, die je voeten een minimale bescherming geven. Hij maakt ze sinds kort zelf en verkoopt ze via LowlandSandals.com.

Eigenlijk is het niet meer dan een heel dun flexibel zooltje van een paar millimeter dik in de vorm van de omtrek van je voet met een veter die op 3 plaatsen door het zooltje gaat en op ingenieuze wijze om je voet zit geknoopt.

Omdat ik er al veel over gelezen had in De Geboren Renner en omdat Myckel er zo enthousiast over vertelde, wilde ik ook graag een paar huaraches om te proberen hoe dit loopt. Omdat de sandalen bij Martin zijn afgeleverd en hij vanavond trainde bij AV Suomi, heeft hij ze daarheen meegenomen zodat ik ze daar kon ophalen. Zo kon ik meteen een stukje meetrainen (op FiveFingers) op de baan. Dat smaakte naar meer, dus ga ik dat de komende weken nog een paar keer doen om te kijken of het de moeite waard is om lid te worden. Hoe de huaraches lopen? Ik heb er nog niet op gerend maar denk dat ik even moet wennen aan de knoop en de veter die tussen mijn tenen zit en aan het op de juiste manier strikken van de veters. Wordt vervolgd dus.

Update 22 september
Een testrondje van 3K gedaan. Het voor het eerst lopen op de huaraches viel zeker niet tegen. Was bang dat ze onderweg los zouden gaan maar ze bleven aan tot ik ze zelf na afloop weer uitdeed. De veter tussen mijn tenen voelde ook niet irriterend. Vandaag eerst de ZKA loop en woensdag een wat langer loopje op de LowlandSandals inplannen. Kijken of ik ze volgende week zondag kan inzetten tijdens de Wijckloop.

Update 17 oktober
Die Wijckloop moest ik laten schieten dus kon ik ook de huaraches niet hierbij aan een uitgebreide test onderwerpen.

,

2 reacties op “Huaraches”

 1. Beste Jesse,
  Heel toevallig kwam ik op deze site toen ik eens aan het kijken was of er nog wat nieuws over de Huaraches te melden viel.
  Ik ben 65 jaar, woon in Bennebroek en maak aardig wat lange-afstandswandelingen. Maar heb een hekel aan de zgn. wandelschoenen! Dit jaar doe ik voor de 8e keer de Nijmeegse 4daagse en waar loop ik dan op: precies: huaraches. Dat doe ik al een paar jaar en is fantastisch. Ik maak ze zelf, heb inmiddels een, vind ik, wat prettiger model ontwikkeld en loop daar ook van april tot november dagelijks op. Helemaal te gek. In 2010 heb ik bv. ook de Letterenloop en de Zilveren Kruis Achmealoop gedaan, hoewel ik eigenlijk geen hardloper ben. Vrijwel ongetraind aan de start van de 5 km. en na 27 minuten weer keurig aan de finish, waar veel mensen vreemd opkeken van mijn schoeisel. Maar ik zweer erbij. Kan ik je op de één of andere manier foto’s opsturen, als je dat leuk vindt?
  Groeten,
  Rob Hinse.

  • Rob ik ben zeer geinteresseerd in je zelf gemaakte Huaraches.
   Ik deel je mening over wandelschoenen en ben aan het experimenteren met
   zelf gemaakt schoeisel. Ben erg benieuwd.

   Vriendelijke groet,

   Ype

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.