Proefrondje halve marathon ZKA loop


Ik kwam op het idee voor een proefrondje voor de Achmealoop dankzij diverse collegalopers die trainingsrondjes plaatsten op hun feestboektijdslijn die als 2 druppels water leken op de halve marathon van de ZKA loop. Aangezien onze agenda nogal vol was en ik geen tijd had voor lange duurlopen in het weekend plande ik dit op de woensdagavond. De jongste naar bed gebracht en mijn parcoursverkenning kon beginnen.

Het was 8 voor 8 en het begon al een beetje te schemeren. Ik liep naar het viaduct onder de randweg op het punt waar het parcours van de 10K en de HM splitst. Het afstandscorrigerende, maar verder zinloze lusje op de Bovenweg sloeg ik over. Op de Duinlustweg richting Kraantje Lek werd het donker. In het donker zien ze je niet, als je chirunt horen ze je niet. Ik droeg geen lamp en moest afgaan op mijn zicht en gehoor om uit te kijken voor gevaarlijk verkeer, fietsers dus. Maar die kwam ik de hele weg niet tegen. Op diverse plaatsen langs het Visserspad hoorde ik blikkerige muziek uit smartphones ergens achter struikgewas. Even later toch 1 fietser, maar die keerde weer om. En een wandelaar. Na het tunneltje onder het spoor helemaal niets menselijks meer. Alleen nog geritsel van geschokken dieren. Wat een rust. Mooie wolkenpartijen boven en harde klinkers onder, die mij vorig jaar blaren bezorgden. Dat zou mij dit jaar niet gebeuren, want ik waag me vooralsnog niet op Fivefingers op zo’n afstand op steen. Het pad door het Kraansvlak is lang. Op de Zeeweg koos ik het voetpad. Dit slingert ietwat langs de x- en de y-as en er is minimaal 1 punt waar je met je vinger kunt blijven haken aan een doornstruik. Ik merkte dat ik voorbij de Tetterodeweg was gelopen. Even terug dus en afslaan. Daar stond ik opeens stil omdat ik niet zag waar de weg heenging. Uit Middenduin kwam nog een manspersoon. Enkele honderden meters verder was het uit veiligheidsoverwegingen beter om het voetpad te kiezen in het Brouwerskolkpark. Deze was nergens te vinden. Dan maar het fietspad. Er waren toch geen fietsers. Lekker snel naar beneden, net als met de skates een paar maanden eerder. Ik kan nog de geur van gesmolten rubber ruiken van de remblokken van de HNS deelnemers. En, naar genoeg viel iemand over een gevallen waterflesje. Even later liep ik op het Houtmanpad, het leukste deel van de loop met die smalle paadjes, de bruggetjes en de geur van de finish in je neus. Daarna week ik van de route af en stapte om 6 voor 10 over de drempel des huizes.

Zicht na zonsondergang in het Brouwerskolkpark

Een aardig tempo gelopen. 2 uur en 2 minuten. 21.83 km. Waarschijnlijk iets langer door de slingers langs de Zeeweg. 10,74 km.u. Iets sneller dus dan 10,6 km/u, de snelheid op mijn halve marathondebuut vorig jaar op hetzelfde parcours. Ik ga uiteraard proberen tijdens de loop nog iets sneller te gaan. Niet door te forceren, maar door de omstandigheden te scheppen om een hogere snelheid mogelijk te maken. Gewoon iets meer naar voren hellen en de armen en benen ontspannen. Zoals kleine kinderen uit zichzelf doen, maar dit weer afleert als je ouder wordt en met veel oefenen weer aanleert (chirunning). Laat dus maar komen dat nieuwe PR.


Eén reactie op “Proefrondje halve marathon ZKA loop”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.