Koning van Spanje Trail 2014 – Keitjesparadijs

4 mei 2014 is International Barefoot Running Day. Vorig jaar deed ik op deze dag mee aan het EK Barefootstyle in Tilburg. Maar omdat ik Rondje Tilburg een wegwedstrijd is en ik me toch meer thuisvoel op de paadjes heb ik gekozen voor een trail event dat nog op mijn verlanglijstje stond: De Koning van Spanje Trail (afstand 34 km). In het kader van IBR-dag droeg ik mijn FiveFingers (model KSO).

International-Barefoot-Running-Day-14-AhmedabadDe bedoeling was dat ik het openbaar vervoer zou pakken, maar dat bleek bijna onmogelijk. Ik zou de eerst trein moeten pakken om vervolgens een kwartier voor de start aan te komen met de bus. Dan nog naar de start lopen, omkleden, startnummer halen. Dan moet wel alles meezitten om nog op tijd aan de start te verschijnen. Het werd dus de auto. Maar omdat het zonde is om in je eentje dat hele einde te rijden plaatste ik op FB een oproepje om te carpoolen, met als resultaat dat ik met de auto naar Utrecht reed en daar bij Mike Bruce in de auto stapte en vervolgens ruim op tijd op de startlocatie aan te komen.

showfoto4
Door de Gulp

Het was nog wat fris maar de zon scheen al volop. Tegen de starttijd begon het al een beetje warm te worden. Onmiddellijk na de start konden we aanvangen met hoogtemeters. Eenmaal boven werden we beloond met doedelzakmuziek. De brede en smalle bospaden werden afgewisseld met paden over glooiende grasvelden. Al vrij snel kwamen we op een punt waar we het riviertje de Gulp over moesten (zonder brug). Het is altijd even wennen, met natte schoen lopen. Maar na een paar minuten was ik dit al vergeten en toen ik er even later aan dacht waren ze al weer droog. Al na de eerste paar heuvel bleek dat je tijdens deze trail bijna nergens omhoog hoeft te rennen, al zou je het willen, want de meeste paden zijn te smal om te passeren en je wordt tegengehouden door de ‘hardlopers’ voor je die liever hun energie sparen. Op de bredere paden kon ik door sneller te wandelen of toch hard te lopen bergop veel lopers inhalen. En vervolgens werd ik met grote snelheid bergaf weer ingehaald. Zo kwam ik sommige lopers tot aan de finish steeds weer tegen. De paden zijn hier rijkelijk bezaaid met keitjes en steentjes. Dus ik moest zorgvuldig mijn voeten neerzetten om mijn voetzolen niet te bezeren/blesseren en om niet te struikelen. Hier waren de dikkezoollopers duidelijk in het voordeel. Een andere loper met FiveFingers (model Spyridon) had wat minder last van de ondergrond vanwege de iets dikkere zool. Dit model zou ik ook graag dragen ware het niet dat deze niet in mijn schoenmaat verkrijgbaar is. En als ik geweten had dat het parcours van deze loop niet erg barefootstylevriendelijk was, had ik zeker andere schoenen aangetrokken. Gelukkig konden mijn voeten regelmatig bijkomen op de graspaden door de weilanden en de bospaadjes van aarde zonder steenslag.

Later vond ik nog deze foto. Op blote voeten! Hoe kan dat?! Wie is dat?!
Later vond ik nog deze foto. Op blote voeten! Hoe kan dat. Wie is dat.

Op veel trails moet je regelmatig barrieres passeren die vee tegenhouden en mensen toegang verschaffen. Dit kan een wildrooster zijn, een opstapje om over een hek te komen of een klaphek, enz. Op dit parcours waren talloze (knarsende) draaihekjes. Dus je je kon ze al aan horen komen vanwege de lopers voor je en je kon zo’n beetje het tempo van de lopers achter je inschatten op het gehoor. Op bepaalde plekken hadden ze nog iets anders bedacht. Een zeer smalle doorgang. Ik zei tegen de loper vlak achter mij dat ik gelukkig niet te dik was voor dit hek. Hij maakte een opmerking over zijn vrouw (die daar niet door zou kunnen).

Het fantastisch mooie weer zorgde ook voor een hoop ander volk op de paden. Veel wandelaars en mtb’ers. Gelukkig waren ze allemaal erg beleefd en maakten overal ruim baan voor ons. Dit keer had ik geen racevest/waterrugzak om, die had ik per ongeluk opgestuurd naar Groningen. Lopen met een flesje (Dopper) in de hand was ook prima te doen. Vooral de mogelijkheid om deze ook als drinkbeker te gebruiken was erg handig want zo kon ik op hetzelfde moment sportdrank en water laten inschenken. De bij het startnummer verstrekte opvouwbare drinkbeker hoefde ik hierdoor niet mee te nemen. Ik hoop dat ze bij volgende trails deze alleen optioneel verstrekken anders heeft iedereen straks tig van die bekers thuisliggen en is het milieueffect alleen maar nadelig.

Zo’n beetje na de tweede en tevens laatste verzorgingspost had ik het idee dat ik ergens in de achterhoede liep. Ik meende ook op te vangen van een wegwijzer dat er nog maar 3 lopers achter mij waren. Ik had geen idee van tijd en ook geen zin om op mijn klok te kijken en gek genoeg werd ik na verloop van tijd ingehaald door veel meer dan 3 lopers. Ik liep in een goed vol te houden tempo en gunde mijn voeten zo goed en zo kwaad als het kon de beste plekjes op de paden, want die begonnen zo onderhand behoorlijk doorgemasseerd te raken. Eigenlijk begon ik me serieus zorgen te maken over de toestand van mijn voeten. Gelukkig was het laatste stuk redelijk effen van ondergrond en hoorde ik in de verte de doedelzakspeler weer. Hier volgde de laatste afdaling richting de finish.

Ik kwam net voor de 3 uur en 40 minuten over de finishlijn. Uiteindelijk sta ik dus toch nog ergens in het middenveld in de uitslagen. Zonder blaren en slechts 1 klein wondje op mijn teen. Mike stond al bij de finish te wachten en bleek verkeerd gelopen te zijn. 5 kilometer had hij extra afgelegd. Ik was blij dat ik andere schoenen aan kon doen op het stukje wandelen naar de auto om weer huiswaarts te keren. Maar niet voordat ik een halve liter (alcoholvrij) bier en een punt Limburgse vlaai wegwerkte.

Is deze trail barefoot(style)vriendelijk? Nee! Is deze trail de moeite waard? Zeker. Zulke hoge heuvels vind je bij ons in de achtertuin niet en als je een beetje wilt trainen voor een ultratrail in de Ardennen is dit zeer geschikt.


Reacties

Eén reactie op “Koning van Spanje Trail 2014 – Keitjesparadijs”

  1. Die loper op blote voeten was ik! Vorig jaar de 16 km gelopen.
    Gisteren de 37 km gelopen op blote voeten, in net iets meer dan 4 uur. En dat is best te doen 🙂
    Alleen de laatst 6 km waren spekglad vanwege de regen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.