Bewoonbaar na brand

Bij ons om de hoek, om precies te zijn op adres Elzenplein 38, brandde op 2 maart 2022, het hier geadresseerde huis af. Zie deze link. De vlammen waren amper uit of hier op dit plein waren de gemeenteraadsverkiezingen in een tent. Ik loop er bijna elke dag langs met de hond en nieuwsgierig als ik ben kijk ik ook vaak even bij dit huis hoe het er inmiddels voorstaat.

De eerste periode werden de huizen ernaast weer bewoonbaar gemaakt. De huizen links en rechts werden nagenoeg volledig gestript en van binnen opnieuw afgewerkt. Dit was binnen 1 à 2 maanden klaar. Links was er voornamelijk rook- en roetschade en rechts veel waterschade.

Gedurende de loop van het jaar stonden er vele laadbakken en busjes. Eerst werden vele laadbakken gevuld met alles wat zich binnen de vier muren van het afgebrande huis bevond. Daarna begonnen de busjesmannen met de afwerking. Dit duurde lang, heel lang.

Uiteindelijk zag je ook aan de buitenkant enig resultaat. De kozijnen werden vervangen en de goot werd weer al nieuw. Uiteindelijk werd de voordeur vervangen. Het metselwerk van de voorgevel was ook aangetast door de brand. De roetresten werden er afgespoten en hier en daar werk wat metselwerk verwijderd. Zo ook boven het raamkozijn op de begane grond.

Het duurde een tijd, maar op een zeker moment werd hier een poging gedaan om de behorende uitwaaierende rollaag te metselen. De afwijkende kleur van de baksteen is niet heel fraai, maar als de rollaag netjes is uitgevoerd is dat niet heel lelijk. Ware het niet dat de rollaag niet netjes werd uitgevoerd. Kijk naar die van de buurhuizen en kijk naar het opgeleverde metselwerk. Niet acceptabel! En dat terwijl dit bij uitstek een klus voor een metselaar zou kunnen zijn waar je veel plezier, vakmanschap en voldoening uit kunt halen.

De busjes vertrokken en een nieuw leeg huis stond daar. Klaar om weer bewoond te worden. Ik weet niet of de oorspronkelijk bewoner hier terugkeert. Deze persoon of een eventuele nieuwe bewoner heeft klaarblijkelijk niet veel haast. Ik vermoed dat er wel iemand is die huur betaalt voor dit huis. Maar ja. Het is allemaal maar gissen als je er langsloopt en niemand je iets vertelt.

Op een dag keek ik daar naar binnen en zag een grote grijze koelkast staan in de woonkamer, vlakbij het raam, 45˚ gedraaid met de hoek richting het raam. En dat maanden zonder enige verandering. Nee, dat klopt niet. Er kwam een dag dat de koelkast ineens openstond en bleef.

Een jaar later waren er weer verkiezingen in een tent op dit plein. De tent kwam en ging en het huis was nog steeds onbewoond.

Nu is het eind april en nog steeds geen bewoond huis.

Update 23 juli 2023

Niet lang daarna zag ik hernieuwde activiteit in dit huis. Er kwamen gordijnen en het werd weer bewoond.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.