Tijd voor een reset

Dit jaar is mijn conditie flink verbeterd maar mijn actieradius helaas nauwelijks. Ik heb nu weliswaar een halve marathon en een 15K wedstrijd gedaan, maar deze veroorzaakten beiden ongemakken die langer dan een week aanhielden.

Eén van de klachten die steeds opspeelt is mijn rechterkuitspier. Ik weet nu ook ongeveer hoe lang ik last heb bij welke gelopen afstand:

  • <5K: geen last
  •   7K: 2 dagen
  • 15K: 1 week
  • 21K: 10 dagen

Ik denk dat het probleem met de kuitspier veroorzaakt wordt door mijn minimalistische schoenen zonder hoogteverschil tussen teen en hiel. Na ruim een jaar zo lopen zijn mijn achillespezen blijkbaar toch nog steeds iets te kort. Dus met name de rechterachillespees. Ik hoop dat het een kwestie van tijd is om af te rekenen met dit ongemak.

Een andere klacht is mijn rechterheupgewricht. Tijdens en na de HM (Achmea) had ik hier ineens last van. Tijdens lange duurtrainingen speelde dit weer op, werd wel steeds minder, maar kwam terug na de 7HL. De volgende dag voelde ik dat mijn heup aanliep.

Dit zou veroorzaakt kunnen zijn doordat mijn bekkenrotatie niet optimaal is. Die rotatie fixeer je met je onderste buikspieren. Een goede oefening om deze te versterken is de ‘butt walk’. Hier volgt een uitleg van Danny Dreyer:

Ik heb nog wel wat loopevenementen op het programma staan maar heb me nog nergens voor ingeschreven. Ik ga dat voorlopig zo houden en ga helemaal opnieuw te beginnen met lopen. Ik heb op de resetknop gedrukt. Ik begin bij de afstand van 5 kilometer en ga van daaruit heel rustig opbouwen. Met heel geleidelijke vooruitgang. Ondertussen doe ik de butt walk en fine tune ik mijn techniek op de ChiRunning techniektrainingen.


Reacties

Eén reactie op “Tijd voor een reset”

  1. Jesse, een momentje even gas terug nemen kan zeker geen kwaad. Gewoon even wat rust en een beetje aandacht voor de techniek, is op zijn tijd belangrijk. Zelf heb ik vorig jaar in een dergelijke periode de chiropractor opgezocht, even mijn rug en bekken weer in één lijn laten zetten. Na die tijd was ik toch van wat nare klachten af.
    Verder wens ik je veel succes de komende periode.
    Grtz, Martin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.