Inov-8 F-Lite 195 trail schoenen review


Eindelijk ben ik een beetje gewend geraakt aan het lopen op Fivefingers en weet nu ook dat ik geen fan ben van steenachtige ondergrond als ik ze draag. Als ik er meer dan 10 km op heb gelopen ga ik instinctmatig elk stukje berm meepakken om maar niet meer op die harde stenen te hoeven lopen. Kale rotsen en ijs uitgezonderd, komt die ondergrond van nature ook niet voor. Logisch dus dat mijn voeten dat niet fijn vinden. Dus wenste ik een schoen met een heel klein beetje demping.

Om toch het blotevoetengevoel te blijven behouden moest de nieuwe schoen wel minimalistisch / barefootstyle zijn. dus licht van gewicht, soepel, dun van zool en met een minimaal hoogteverschil tussen hiel en tenen. Omdat mijn voeten aan de onderkant van de matentabel (oplopend van klein naar groot) staan, is de assortiment waar ik uit kan kiezen erg klein. Gelukkig zijn er zoveel schoenen dat ik toch een geschikt model heb kunnen vinden. De Inov-8 F-Lite (op aanraden van Anyones Running).

Bij de specificaties staat dat ze geen demping hebben. Als je ze vergelijkt met dempende hardloopschoenen hebben ze (nagenoeg) geen demping en als je ze vergelijkt met VFF’s hebben ze toch net wat meer demping dan niets.

De pakjesman bracht een stevig ingepakte doos, die zich lastig liet uitpakken door een ongeduldig persoon die snel de inhoud wil bekijken.

Ik trok ze aan en liep er mee door de kamer en het voelde goed. Ze zitten stevig om je voet en bij de tenen heb je vrije bewegingsruimte.

Toen ik ze een paar uur aan had was er tijd om even een testrondje van 5 km te rennen. Dat beviel eigenlijk prima. Ik hoef minder naar de grond te kijken om te kijken waar ik mijn voeten neerzet vanwege de betere voetzoolbescherming. De vetertest is ook geslaagd. Geen dubbele knoop en geen losse veters onderweg. De zool voelt met de hand vrij stug aan maar aan de voet is hij soepel genoeg. Het bovenwerk is heel dun en soepel en zit daardoor als gegoten om je voet. Het bovenste randje van de achterkant begon de laatste km iets te irriteren. Dit zou een kapotte huid kunnen opleveren bij een loopje van meer dan 10 km. Maar als ik ze vaker zou dragen zou eeltvorming dit probleem waarschijnlijk oplossen. De schoen is ook warm. Zeker een pluspunt voor de loopjes tijdens strenge vorst.

In april ga ik een poging doen om mijn PR op de 5 km te verbreken. Deze schoen gaat mij daarbij van dienst zijn. Ik denk dat ik veel plezier aan de F-lites zal beleven.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.