Zomaar een lange langzame duurloop

In het weekend staat tegenwoordig vast een lang langzame duurloop gepland. Sinds enkele weken is de afstand rond de 20 kilometer. Zo ook vandaag. Vanuit huis liep ik door Bloemendaal naar ingang Het Koevlak van Nationaal Park Zuid Kennemerland. Het stuk naar de duinen toe heeft niet mijn favoriete ondergrond maar het is niet te lang en goed voor het trainen op die ondergrond (op VFF’s). Omdat ik nog geen grotere afstanden op mijn Inov-8 F-lites heb gelopen koos ik ook vandaag voor de Fivefingers.

Achtergelaten bewijzen van techniekbeheersing

2 weken eerder liep ik nagenoeg dezelfde route geheel door de sneeuw. Ik liep toen op een pad dat uitkwam bij camping De Lakens. Ik heb daar het pad verlaten en liep toen om de (gigantische) camping heen naar Parnassia. Vandaag nam ik wel de goed weg.

Op het strand zag ik een spoor van een andere blotevoeten- of blootsvoetsstijlloper. Ik kon niet zien of de heer of dame in kwestie met of zonder schoenen liep maar op de foto zie je aan de linkerafdruk dat aan de techniek nog wel wat gesleuteld kan worden. En dit was niet eens de grootste krater die deze voeten hadden achtergelaten. Die mooie gelijkmatige rechterafdruk is van mij.

Ik had mijn fotocamera meegenomen omdat ik de vorige keer om een afgezet gebied heen liep omheind door schrikdraad dat was aangesloten op een zonnepaneel. Dit is een tijdelijk begrazingsgebied voor schapen. Ik zag er behoorlijk veel rondlopen.

Schrikdraad met zonnepaneel

Ik wilde ook een foto maken van de grote gravers waarvan ik er één in de verte zag. Maar toen ik nog even doorliep in de veronderstelling dat ik dichterbij een foto kon maken was deze nergens meer te bekennen.

Ik vertrok met nuchtere maag en had daar onderweg gene last van. Als het weer wat warmer wordt, en dat begon ik vandaag al te merken, zal ik toch water mee moeten nemen. Eten hoeft dus blijkbaar niet. Ik ben benieuwd hoe groot de afstand moet zijn waarop ik onderweg wel iets moet eten.

De laatste kilometers weer over harde stoepen en fietspaden terug naar huis waren best zwaar maar volgens mij al minder zwaar dan de vorige keren. Nu maar hopen dat deze afstand over een tijdje zo gemakkelijk wordt dat ik 25 kilometer kan gaan proberen. Het tempo is laag. De gemiddelde snelheid was 9.3 km/u of 6:28 min/km (inclusief stilstaan voor het maken van foto’s). Maar daarom heet het ook een lange langzame duurloop. Hiermee train je het vermogen om te lopen op vetverbranding. Als het goed is kom je dan op een marathonafstand minder snel de man met de hamer tegen.

De gelopen route op Afstandmeten.nl


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.