Profiteren van de hitte


Oeps, verkeerde foto. Wel druk, maar warm is anders.

Vandaag zou het warm worden, zo’n 32 graden hier in de omgeving. Een normaal mens zou dan kiezen om ’s morgens vroeg of in de avond te lopen. Maar ik zag mijn kans schoon om slim gebruik te maken van de heersende omstandigheden. Trainen in hitte zorgt er namelijk voor dat je sneller wordt in kou (zie dit artikel). Trainen in hitte kan echter ook gevaarlijk zijn.

Dus koos ik vandaag een niet al te lange route. De gele route vanaf Bleek en Berg van 9K. Samen met van en naar huis lopen kwam dit op 15K. De gele route heeft als voordeel dat je niet tot aan de zee door duinpannen, waar de temperatuur onder deze omstandigheden wel op kan lopen tot 45 graden, hoeft lopen. Een flink deel van de route gaat over paden in de binnenduinbossen. Schaduw dus. En ik was verkleed als kameel. Onderweg had ik dus voldoende water om mijn hoofd nat te maken en om te drinken.

Het was goed te merken dat ook andere lopers deze hete uren links lieten liggen. Het was uitgestorven op de paden. Dat is wel eens anders op de zondag. Alleen op de paden richting Oosterplas, ’t Wed en het strand ontstonden ware invasies.

Ik kreeg het, hoe kan het ook anders, best warm en besloot af en toe een stukje te wandelen. Ook had ik een overvloed aan bramen ontdekt, waardoor ik daar onderweg een paar handenvol van kon verorberen. Ik was 2 uur later weer thuis en had niet bepaald een PR op die 15K gelopen. Dan zou ik meer dan 3 kwartier eerder thuis geweest moeten zijn. Maar dat hoefde ook niet want het was een LSD loop, een lange langzame duurloop. Heel lang was hij niet, mijn meeste LSD loopjes zijn tegenwoordig >20K, maar wel langzaam. Heel langzaam.

Mijn waterzak was bij thuiskomst nog niet eens leeg terwijl ik onderweg er niet echt zuinig mee was. Die is met zijn 2L dus voldoende groot. Bij deze temperaturen ga ik toch niet veel langer dan 2 uur lopen. Bovendien kon ik hem onderweg ook nog bijvullen als dat nodig geweest zou zijn. Mooi dat er komende jaren duizenden extra watertappunten worden gemaakt. Dat scheelt ook gesleep met water. Het loopt toch fijner zonder al die liters op je rug.

Al met al een fijne, zware training. Of dit, samen met mijn hittetrainingen tijdens mijn vakantie in Italië en Frankrijk, effect heeft moet dus blijken in de koude maanden. Hoewel het effect van deze trainingen dan vast niet meer meetbaar is.


3 reacties op “Profiteren van de hitte”

 1. Ik zie eerlijk gezegd niet zo dat verband met beter worden onder koude
  omstandigheden als je met hitte gaat lopen. Eigenlijk loop ik zelf het lekkerste
  bij 0 graden, dus de huidige hitte probeer ik te vermijden en als dat niet lukt, doe
  ik het gewoon een tandje lager.

  • Hoi Jan,

   Dat ik er sneller van zou worden was niet echt de drijfveer. Dat zou mooi meegenomen zijn. Ik wilde graag ondervinden hoe het was. Net als lopen in bijvoorbeeld zware regen, storm, strenge vorst of donker (#fmtr). Voordeel van die hitte is dat je spieren wel meteen lekker opgewarmd zijn. En wat ik nu weet: Het eerste uur ging het lopen nog uitstekend, daarna kreeg ik het pas echt warm, dus als het zo warm is ga ik geen lange duurloop meer doen. Ook geen wedstrijd.

   Groeten, Jesse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.