Scheveningen Zandvoort Marathon 2013


Ik kreeg regelmatig vragen als: Waarom kies je deze marathon uit voor je debuut? Om de eenvoudige reden dat ik niet graag een hele marathon op verharde ondergrond loop. Een eventuele volgende zal dan ook niet op asfalt of klinkers moeten plaatsvinden.

Voor de reis naar de start maakte ik gebruik van fiets, trein en pendelbus. Die laatste leverde ons netjes een paar honderd meter voor de start af. We konden naar de wc, koek eten, koffie/thee drinken en een geel hesje met je startnummer halen in een strandtent die nog in aanbouw was, maar gelukkig wel al winddicht.

De start was even ten noorden van de pier in Scheveningen. We moesten dus naar Zandvoort (eigenlijk de kop van de Zeeweg bij Bloemendaal aan Zee), maar vanaf de start liepen we eerst drie kilometer naar het zuiden om vervolgens te keren in noordelijke richting. Gelukkig maar want de wind ging ook enigszins die kant op.

Ik had net de vorige dag eindelijk de oplader van mijn Garmin weer gevonden dus die kon mee. Wel handig, want ik zag na een uur dat ik twaalf kilometer gelopen had. Een beetje snel, voor als je gemiddeld tien kilometer per uur wilt lopen. Dat kwam uiteindelijk helemaal goed met een gemiddelde van net iets boven een zes kilometer per kilometer omdat er van het tempo gaandeweg weinig meer over was.

Katwijk doemde op. Maar op het strand is alles (veel) verder dan het lijkt. Gelukkig had ik mijn bril niet op, maar na Katwijk kon ik evengoed Tata Steel al zien liggen. Een tijdje later moest er in Katwijk even een lusje gemaakt worden om het kanaal. Het was waarschijnlijk ook niet de bedoeling om daar dwars doorheen te gaan.

Al vrijwel meteen doemde ook Noordwijk al op. Het duurde echter nog een hele tijd voor ik daar was. Het begon een mentaal gevecht te worden. Het lopen werd zwaarder en het strand saaier. Voor de afleiding waren er zandbanken en muien. De voeten mochten nat worden dus de muien hoefden niet te worden vermeden, wat ik toch deed als ik dacht dat ze te diep waren.

Foto © R. Koeckhoven

Nu richting Langevelderslag. Dat was een pokkeneind. Op de zandbank liep een man naast mij in hetzelfde tempo. Na een tijdje zo gelopen te hebben vroeg ik of we de mui linksaf naar de zandbank moesten nemen of richting het strand. Hij bleek Engelsman en ik schakelde over op mijn niet al te beste Engels. Zo hebben we samen heel wat muien doorlopen en doorwaad. Ja, als je schoenen en sokken toch al doorweekt zijn is het ook niet meer erg af en toe een kniediepe mui mee te pakken.

Uiteindelijk bereikten we Langevelderslag. Ineens zag ik mijn broer vanuit mij ooghoek. Die was mij aan het inhalen. Gesupport worden geeft extra energie en kracht (of minder vermoeidheid en pijn). Hij maakte nog wat foto’s en wij gingen door. In de verte kon je Zandvoort al zien en ik overschreed mijn afstandsrecord (38 km).

Het leek of er een flauwe grap met ons uitgehaald werd. We liepen en we liepen maar Zandvoort kwam niet dichterbij. Uiteindelijk hebben we de grappenmakers kunnen overwinnen en bereikten we het zuidelijkste puntje van Zandvoort. Daar werd ik een beetje misselijk. Bah alweer, dacht ik.Het schijnt erbij te horen want niet lang daarna werd John ook misselijk. In mijn eentje zou ik zijn gaan wandelen. Nu liepen we door.

Het looptempo was inmiddels afgezakt tot boven de zeven minuten per kilometer, maar we liepen nog. Dat was het enige dat telde. Ik vroeg John of hij een groot zwart huis in de verte zag. Hij zag het. Daar is de finish, zei ik. De grappenmakers leken ook het grote zwarte huis te verplaatsen, want dichterbij kwam het niet.

En opeens zei John dat hij de finish kon zien! Even later ook horen. We pasten onze richting aan voor de kortste weg naar de finishlijn. Opeens zag ik mijn ouders vanuit mijn ooghoeken. Ik was daar nagenoeg precies op de geschatte tijd die ik aan ze doorgegeven had. John en ik finishten gelijk. Hij zijn 27e en langzaamste marathon en ik mijn 1e en dus tevens mijn snelste marathon.

Ik moest het strand af via een onvriendelijk hoge trap en kreeg een lift van mijn ouders naar station Haarlem. Vanaf daar fietste ik, enigszins moeizaam, weer naar huis om na te genieten van mijn prestatie.

Split UItslag Lap time min/km km/h Place
split 1 1:56:39 1:56:39 52
finish 4:17:11 2:20:32 06.06 9.8 62

2 reacties op “Scheveningen Zandvoort Marathon 2013”

  1. Typ hier je reactie… (bij deze ook op je eigen site nog even mijn reactie voor je) Een mooier debuut is moeilijk voor te stellen Jesse. Ik wens je nog veel asfaltvrije successen toe en wie weet lukt het bij gelegenheid om nog meer support te krijgen (het kanjerspandoek is er ook voor jou!).

    P.S. in antwoord op je vraag of ik volgend jaar ook meedoe: zulke lange afstanden zijn voor mij nog een maatje te groot, maar dat ik doorga op blote voeten dat staat voor mij wel vast.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.