Veluwezoomtrail 2013


Vorig jaar vond de start in de stromende regen plaats. Dit keer wachtte ons hetzelfde lot maar dat bleek alleszins mee te vallen. Het werd een zonovergoten start. Achteraan starten levert een gematigd tempo op na de start. Helemaal als je al heel snel een kilometerslange single track betreedt. Toen het pad zich uiteindelijk verbreedde, kon het inhalen beginnen. Dat ging eigenlijk wel heel lekker. In de Onzalige Bossen lagen voornamelijk onzalige boomwortels. Ergens werden we rechts langs een dikke boom geleid. Links was namelijk iemand hard gevallen. Gelukkig ben ik gewend goed naar de grond te kijken en stootte ik slecht 1x licht mijn teen. Tot aan de verzorgingspost halverwege haalde ik hele hordes lopers in. Maar daarna was het tempo er een beetje uit. Waarschijnlijk toch iets te hard van stapel gelopen. Maar ja, als het lekker gaat, gaat het lekker.

Bij de verzorgingspost ontbijtkoek, sinaasappel en wat drinken genomen en binnen een minuut was ik weer op pad. Weer een stukje door bos en daarna met flinke tegenwind de uitgestrekte heide oversteken. Hier werd ik diverse keren ingehaald. Gelukkig was het tijdens die oversteek droog. Daarna het laatste stuk door het bos. Hier zat gemeen klim- en daalwerk in. Halverwege een beklimming, ik moest handen en voeten gebruiken, kreeg ik geen grip meer en stond stil. Wonder boven wonder kreeg ik net op dat moment een duwtje van de loper achter mij en kon ik mijn weg naar boven vervolgen. Af en toe ging de kraan boven nog even flink open. Gelukkig in het bos, zonder wind. Ik herkende nog de boomwortel die vorig jaar mijn teen brak. Ook daarna weer die glibberpaadjes waar ik heel voorzichtig en langzaam moest afdalen en lopers met profiel moest laten passeren. En ineens zei iemand langs het parcours dat het nog 500 meter tot de finish was. Daar stond een grote beker alcoholvrij bier die zich goed liet smaken. Vervolgens nog een wandeling naar het station, drie kwartier wachten op de trein, drie keer overstappen (Arnhem, Utrecht, Amsterdam), en een wandeling van station Haarlem naar huis.

Uit de uitslag bleek dat ik 8 minuten minder dan vorig jaar had genoten met een tijd van 2 uur en 40 minuten. Misschien volgend jaar weer. Maar dan toch maar met geprofileerde schoenen aan, tenzij het dan droog is. Tijdens het lopen ontwaarde ik veel voetopstakels, voornamelijk steentjes. Een groot deel van de route is hierdoor ongeschikt voor bloten voeten, wat nog een serieus plan was tot enkele weken geleden. Nu starten met trainen voor de Hoge Veluwe Trail. Die is nog 10 kilometer langer.


Eén reactie op “Veluwezoomtrail 2013”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.