Voor- of nahijgen


Er bestaan trucjes om jezelf gemakkelijker al hardlopend een heuvel op te krijgen. Een paar daarvan leerde ik tijdens ChiRunninglessen: Kleine stapjes, je voeten schuin op de looprichting neerzetten en het extra gebruiken van je armen. En dit alles op zo’n manier dat je dit tempo kunt volhouden tot de top zonder te hijgen.

1_24e1c4401404bf54a23fb94f244c4ccfNog eenvoudiger wordt het als je besluit heuvelop te gaan wandelen. Als het je zo snel mogelijk wilt lopen is het handig om niet hijgend op de top te staan, want dit belemmert een snelle afdaling. Nog een trucje om je zuurstofschuld niet al te hoog te laten oplopen tijdens een korte beklimming is door te gaan voorhijgen. Je krijgt extra zuurstof in je bloed als je de laatste honderd meter tot de voet van de heuvel hyperventileert. Als je dit goed weet te doseren kan je hier seconden mee winnen terwijl je de heuvels als minder zwaar ervaart. Uiteraard kost het wel extra energie. Dus voor lange afstanden lijkt me me niet zo zinvol.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.