16 december 2019 was de enige dag dat je wereldwijd de documentaire Reject False Icons, waarin je de Gorillazfamilie ziet in de periode tussen twee albumopnamen (Humanz en The Now Now) en de wereldtournee. Ik had het geluk er op tijd op geattendeerd te worden.

Hier kan je de trailer bekijken:

De creativiteit, muzikaliteit en het plezier spat van het scherm ondersteund door fijne bassen, drums en een zee van feestgeluid. Dit wordt afgewisseld door opnamen in studio’s tijdens het creatieve proces en in concertzalen waarin de Damon Albarn (1968), bekend geworden met de band Blur, op het podium staat met grootheden uit het heden en vooral uit het verleden.

Op het nieuwste album The Now Now bijvoorbeeld, staat een nummer met George Benson (1943), gitarist, singer-songwriter, bekend van o.a. Give me the Night. Het intro lijkt sterk op Escape (de Pina Colada Song). Het landschappelijke stemgeluid van Damon Albarn zet in en vervolgens een hoop achtergrondvocals. In de documentaire zien we George Benson op het podium tijdens Deamon Dayz LA Festival.

Het nummer Stylo met een videoclip met Bruce Willis in een El Camino op de vlucht voor een met Gorillaz gevulde politieauto en met vocals door wijlen Bobby Womack (1944-2014) en Mos Def (1973). Tijdens de concerten speelt deze clip op de achtergrond mee.

Het meest bekend nummer Feel Good Inc, startend met het gelach van Vincent Mason van De La Soul, gezang door Damon en rap door David Jolicoeur, ook van De La Soul.

Alles wordt visueel ondersteund door het enige vaste mede bandlid Jamie Hewlett (1968), striptekenaar, vormgever van de virtuele bandleden.

Lou Reed (1942-2013), ook een grootheid die inmiddels is overleden, zingt in Some Kind of Nature op album Plastic Beach. Neneh Cherry (1964) hoor je, als je goed luistert, op Kids with Guns. Ike Tuner (1931-2007), ook dood, speelt piano op Every Planet We Reach is Dead, ook een heel fijn nummer. Grace Jones (1948) hoor je in Charger en Carly Simon (1945) zingt mee op Ticker Tape, een greep uit de > 100 gastartiesten.

Ook bijzonder is dat Noel Gallagher, die met Oasis jarenlang in muzikale strijd was verwikkeld met Blur, meezingt op We Got the Power. Ook live op The Graham Norton Show in 2017.

Een terugkerend fenomeen voorafgaand aan alle concerten is het maken van een stevige kring met alle artiesten, elke keer een stuk of twintig, waarna het feest op het podium begint.

Als hoogtepunt zien we Damon niezen, midden in een nummer. Na afloop deelt hij mee dat dit de allereerste keer is dat hij moest niezen tijdens een optreden.

Jammer joh, dat je er niet bij was.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.