Nog nooit hebben wij zoveel glas gehad als nu, in onze erker. En ik bedoel hiermee niet dat we nu meer licht hebben.

Toen we hier in 1997 kwamen wonen zat in elk raam van het huis enkel glas. Dit hebben we vrij snel laten vervangen door dubbel glas (thermopane). Boven het uitstekende deel van de erker zat oorspronkelijk glas-in-lood. Dit was in de tijd van één van de vorige eigenaren vervangen door matglas. En door één van de vorige eigenaren, misschien we dezelfde, wit geschilderd. Wij hebben hier toen opnieuw glas-in-lood in laten zetten. Dit werd tussen de dubbele beglazing geplaatst, waardoor wij toen in feite al heel vooruitstrevend waren met triple-glas.

Nu, inmiddels 25 jaar later is dubbel glas ouderwets. Er valt veel energie te besparen en comfort te halen met hr++ of hr+++ glas. Ik liet een glaszettersbedrijf offerte maken. Er kwam iemand langs om op te meten. Ik vrieg of er triple-glas in paste. Hij zei: dat gaat ‘m niet worden. Toen ik vroeg: waarom niet, keek hij nog even goed en zei dat het toch wel kon. Maar dan wel met opdeklatten in plaats van normale glaslatten. De drie delen glas zouden bij elkaar ongeveer € 1.000,- gaan kosten. Het glas-in-lood laten we voorlopig nog niet vervangen.

Gisteren werd het glas geplaatst. Om 9:00 uur werd het oude glas verwijderd en hadden we ineens een goed geventileerde woonkamer. Vervolgens werd het kozijn ontdaan van kit e.d. en werd het nieuwe glas geplaatst. Na ongeveer een uur was de boel weer wind- en waterdicht. In de woonkamer was de temperatuur van 17,6˚C naar 16,4˚C gedaald. Dus de CV kon weer aan het werk.

We hebben nu dus 3x zoveel glas dan oorspronkelijk in deze erker zat.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.