Warmtepomp geïnstalleerd en in bedrijf


De week is dan eindelijk, maar toch sneller dan verwacht, onze warmtepomp geïnstalleerd. De installateur kwam in zijn eentje. Zijn collega was ziek. Daardoor was het handig dat ik even mee kon helpen om het boilervat via de trap naar zolder te tillen. Gelukkig hadden we er geen met 300L inhoud. Deze van 180L was leeg ook al 100kg.

De installateur werkte hard, want eind van de dag was het klaar en werd de warmtefabriek aangezet. Als eerste werd het koude water in de boiler opgewarmd. Ik ging het dak op om te luisteren bij de buitenunit. Hier kwam een bescheiden ruisend geluid uit. Veel zachter dan in mijn hoofd was geprent. Daarna ging ik op straat staan om te luisteren en hoorde niets. Misschien kan ik het waarnemen als er geen omgevingsgeluiden zijn.

Vervolgens moest de nieuwe kamerthermostaat nog gekoppeld worden met internet via de bijbehorende warmtepomp app. Dat duurde nog vrij lang. Uiteindelijk lukte dat ook en kon de installateur huiswaarts keren. De volgende dag kwam hij nog even terug om met de supportafdeling van de fabrikant alles goed te configureren en de vragen die ik nog had te beantwoorden.

Nog diezelfde dag ontving ik de eindfactuur. Toen ik die betaald had kon ik het betaalbewijs en ander bewijsmateriaal opsturen naar RVO voor de subsidieaanvraag. Ook heb ik meteen een aanvraag gedaan bij de netbeheerder om ons gas af te sluiten.

Zijn we nu klaar? Nee!

De ventilatie moet nog steeds goed geregeld worden. Plan is om één of meer buisventilatoren met WTW in de gevel te plaatsen. Ik zie nu net dat het assortiment is uitgebreid met een 125mm-diametervariant.

We kunnen de capaciteit van de radiatoren nog verbeteren met behulp van radiatorventilatoren. In de erker wordt in juni de T22 radiator vervangen door een T33-exemplaar zoals we die ook tegen de achtergevel hebben. We hebben nog een aantal kozijnen met thermopane glas. Die wil ik op termijn geschikt maken voor drievoudig glas. Ik wil nog meer zonnepanelen op het dak leggen. En er kan allemaal nog meer. Meer na-isolatie aan de binnenkant. Betere dakisolatie. Enz. Enz.

Wat voor nu telt: Als het meezit gebruiken we vanaf nu alleen met kamperen of in vakantiehuisjes nog gas.

,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.