GGZ inGeestloop 2013


Dit loopje stond in mijn evenementenlijstje (rechterkolom) maar ik wilde nog een slag om de arm houden en schreef me niet in. Niet nodig ook bij deze loop want tot nu toe was hij nooit volgeboekt. Tot op de dag zelf twijfelde ik nog tot ik de stem van mijn ex-collega in mijn hoofd hoorde zeggen: ‘Toch mooi om op zo’n vrijdagavond even een PR mee te pakken’. Dat was vorig jaar. Ik verbrak mijn PR op de 10 kilometer met 3 seconden. Verder is het parcours erg leuk. Het terrein van GGZ InGeest te Hillegom heeft een eigen bos. Dat bos is niet erg groot, maar met enige moeite hebben ze er een parcours van 2,5 km kunnen uitzetten. Het totale parcours is 5 km en gaat voor de helft door het bos en de andere helft over wegen op het terrein en de aangrenzende woonwijk. Veel bochtwerk en af en toe een bult. Een perfecte kruising tussen een wegwedstrijd en een cross. Toen ik me dat allemaal bedacht, sprong ik op de fiets om met flinke tegenwind naar Hillegom te fietsen.

Het hoofdgebouw van GGZ InGeest. Let op de 11 raampjes boven de belettering. Een architect met een zieke geest of een gek gevoel voor humor?

In de inschrijfhal kwam ik Rob Hinse (de huaracheswandelaar en -loper) tegen. Die liep de 4-daagse van Haarlem (20K) en tussendoor ook nog even de GGZ InGeestloop (5K). Verder liep ik nog een aantal vrienden en bekenden tegen het lijf. Het waaide flink dus ik wachtte tot de laatste 5 minuten om de sporthal uit te komen en mij in het startvak te voegen om niet teveel af te koelen. Daardoor stond ik ook redelijk achteraan. Dat was niet handig want ik had plannen voor een nieuw PR. Het idee was om 2 recordpogingen te doen. 1 op de 5K (en vervolgens 10K vollopen) en als dat niet zou lukken, een aanval op de 10K. Achteraan starten is dan niet handig.

Gelukkig werd het even na de start al vrij breed dus kon ik met een korte sprint het peloton via het gras inhalen en in een relatief hoog tempo (voor mijn doen) doorlopen zonder dat er mensen voor mijn voeten liepen. Snel lopen valt eigenlijk helemaal niet mee, maar als je een beetje de looptechniek in de gaten houdt is het best te doen. Zeker na 2,5 km toen ik het bos bereikte. Dat liep meteen een stuk beter. Na 1 rondje zag ik 22:46 op de klok. Dat was netto 22:24 en ongeveer 1 minuut boven mijn PR, maar wel een snelle tussentijd voor de 10K. Gewoon doorlopen dus. Maar niet voordat ik even 20 seconden pauzeerde om wat water te drinken. Omdat ik nu iets gas terugnam werd ik af en toe ingehaald, maar gelukkig niet al te veel. Het 2e rondje liep ik ruim anderhalve minuut langzamer dan het eerst rondje, maar toch ruim 2 minuten onder mijn oude PR van vorig jaar. Ik finishte met een nettotijd van 46:29 toevallig vlak achter mijn fysiotherapeut (van mijn onfortuinlijke arm) die mij een paar honderd meter voor de finish inhaalde.

Bij de finish nog even de nieuwe schoenen van Johan Neve bewonderd die daar 2e mee werd op de 5K en gewacht op Raymond die, net terug van een blessure, een paar minuten later uit een zware strijd (met zichzelf) binnenkwam. Zijn zoon had zijn PR op de 5K met 1 minuut verbeterd dus met een voldaan gevoel keerden wij huiswaarts op de fiets. Met een fijne wind mee.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.