Selena voor het appartementenblok (rechtergebouw)

De val van de Berlijnse muur. Ik zou willen dat ik erbij geweest was. Afgelopen dagen in Berlijn was ik wel op de goede locatie. De restanten muur waren tastbaar. Alleen de tijd was verkeerd. Ik was 24 jaar te laat. Waar een film Das leben der Anderen heel goed de sfeer van die tijd en plaats weergeeft is daar in het huidige Berlijn (gelukkig) weinig van terug te vinden. De onderdrukkende sfeer is omgezet naar positiviteit en vrijheid. Dit merk je niet goed op de toeristische hotspots, waar veel gebeld wordt, maar des te meer op de plaatsen waar de Berlijners recreëren, de parken en stadsstranden. Berlijn heeft er veel. Sommigen zijn al heel oud en anderen zijn aangelegd op plaatsen waar de muur een brede ontoegankelijke zone was, zoals het Mauerpark. Hier kan je elke zondag terecht op een zeer grote hippiemarkt met veel drank, eten en muziek. Ook hier staat nog een muurrestant waar grafittikunstenaars hun creativiteit kunnen (en mogen) spuien.

Als je van puzzelen houdt kan je dit maken met wat je in de Grote Bunkerberg vindt

’s Morgens, wanneer Berlijn al wakker was, maar behalve ik de rest van het gezin nog niet, liep ik hard de vrijheid tegemoet. Door parken en langs bezienswaardigheden. De parken zijn op dat tijdstip bevolkt door lokale hardlopers. Ons appartement in een voormalig oostberlijnse woonkazerne, kompleet met uitzicht op wachttoren, bevondt zich op een steenworp afstand van het Volkspark Friedrichshain. Het leuke is dat je hier, zo midden in de stad, serieuze heuveltrainingen kunt doen vanwege een, voor het landschap nogal vreemde, berg van 78 meter hoog. Hier heeft een gigantische bunker met luchtdoelgeschut gestaan. Nadat deze was opgeblazen is hier een grote hoeveelheid puin en zand overheen gestort.

Mauerpark met op de achtergrond de Fernsehturm die hoger is dan de Eifeltoren

Wat het navigeren tijdens het hardlopen vergemakkelijkte was de aanwezigheid van de opvallende televisietoren. Als ik de weg kwijt was liep ik naar deze toren op het Alexanderplein, waar ons appartement in de buurt lag.

Verder vallen de verkeersdrukte, het massatoerisme, de bouwputten en de grote hoeveelheid zwerfafval op. Op blote voeten is te doen maar sommige plekken moet je vermijden, waar mannen met baarden op bankjes liggen, liggen meestal ook glasscherven. Soms te veel om te ontwijken. Vanwege mijn voetblessure hebben ik ook geen pogingen gedaan blootsvoets te lopen. Wel heb ik één wandelaar zonder schoenen gespot.

Hardlopen in Berlijn is een handige, goedkope, leuke, snelle en redelijk veilige manier om je te verplaatsen door de stad. Ga alleen niet in de spits door het centrum, dat kan niet gezond zijn, ondanks dat daar geen vieze auto’s mogen komen.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.