Velserbroekloop 2014


Ik weet niet hoe lang de Velserbroekloop al bestaat, maar ik liep hem nu voor het eerst. Een loopevenement in de buurt waar ik op de fiets heen kon en georganiseerd door AV Suomi. Los van enige ambitie voor een nieuw PR schreef ik mij nog geen half uur voor de start in. Ik kwam nogal wat bekenden tegen daar, gezellig, dus voor ik het wist mochten we het startvak betreden.

showfoto4
Op deze foto zie ik nog wel weer wat verbeterpuntjes. Te veel spanning in de schouders en te weinig armzwaai.

Ik stond daar enigszins achteraan. De voorhoede was onmiddellijk weg na het startschot terwijl ik geduldig moest wachten tot de lopers voor mij in beweging kwamen. Dat werd rustig inlopen, want die lopers voor mij liepen niet zo snel. Maar even later kon het tempo omhoog door het trottoir te nemen in plaats van het fietspad. Ik had geen benul van mijn exacte tempo, maar blijkbaar was het goed want ik haalde lopers in en bleef ze inhalen. Tijdens de 1e ronde van 5 km werd ik slechts 1x ingehaald. Er stond een flinke bries, die we flink tegen hadden langs de Westbroekerplas. Door wat meer tegen de wind in de hangen kon ik het tempo handhaven.

Op het moment dat ik de start/finish passeerde op het 5 km punt zag ik de klok ergens in de 22 minuten staan. Dat gaat goed, dacht ik. Maar misschien had ik wel te snel gelopen. Er was echter geen enkele reden om gas terug te nemen. De deelnemers begonnen nu wel erg verspreid te raken dus. Hier en daar kon ik nog wat lopers inhalen.

Ergens in de verte zag ik een fietser met een hesje met een loper meefietsen. Dat moet de eerste vrouw zijn, dacht ik. Ik kwam wel wat dichterbij, maar het lukte me niet om er voorbij te komen. In de laatste bocht werd ik ineens nog een keer ingehaald. Het was de tweede vrouw, die nog een gooi deed naar de eerste plek, wat niet lukte. De eindsprint iets te laat ingezet.

Een ogenblik later kwam ik ook over de finish en iemand stond klaar om de barcode op mijn startnummer te scannen. Dat we geen chip hadden, had ik eigenlijk nog niet beseft. Ik zag de klok ergens in de 45 minuten staan. Dit betekende een nieuw PR! En door het ontbreken van de chips was er geen bruto/nettotijd. Dus de tijd tussen het startschot en het passeren van de startlijn had ik een beetje verknoeid, achteraf gezien.

In de uitslagen staat mijn nieuwe officiële PR: 45:22. Dus hoogstwaarschijnlijk heb ik de 10 km nu binnen 45 minuten gelopen. Meer dan anderhalve minuut sneller dan mijn vorige PR (46:29). Vlak achter mij kwamen nog 3 bekenden binnen. Nog even samen geproost met bekertjes water, een stukje uitgelopen en even nagepraat.

Dit resultaat had ik absoluut niet van te voren kunnen bedenken. Na de Trail des Fantomes twee weken eerder heb ik slechts twee keer getraind, waarbij het leek alsof ik lood in mijn schoenen had.


Eén reactie op “Velserbroekloop 2014”

  1. Jesse, gefeliciteerd, helaas geen beker. Als je records loopt telt in de wedstrijd altijd de bruto tijd. Dus niet stiekem er wat vanaf rekenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.