Klaar voor een warmtepomp?


Vandaag was er een spannend moment. Ik gaf akkoord op de installatie van een warmtepomp. Dit is het moment waar ik al jaren naar toegeleefd heb. Aanvankelijk dacht ik dat het vorig jaar al zover was. Ik had een offerte, er was overheidssubsidie (3.000,-) + gemeentesubsidie (3.000,-). Alleen duurde het te lang voor we de knoop doorhakten. Ik denk dat we dan netto ongeveer 3.000,- euro kwijt waren geweest. Maar, de gemeentesubsidie raakte op en die pot werd dit jaar niet aangevuld. Dezelfde installatie werd 1.500,- duurder in 1 jaar. Dus zonder gemeentesubsidie en de prijsstijging kost het nu ± 7.500,-. ‘Gelukkig’ is de gasprijs flink gestegen waardoor het toch interessant is. Daarbij willen we gewoon graag van het gas af. Helemaal nu we qua gaslevering een onzekere toekomst tegemoet gaan.

Gasleiding in Slowakije. Foto: Györgyfi, CC BY-SA 3.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0, via Wikimedia Commons

Leuk, akkoord op de offerte, maar wanneer wordt dat ding nou geplaatst? Dat is ook onzeker omdat alle warmtepompfabrikanten een hogere vraag dan aanbod hebben. Daarnaast kunnen ze nauwelijks aan chips komen. Ik wacht het maar rustig af hopend dat we voor het volgende stookseizoen begint van het gas af zijn.

Wanneer ben je klaar voor een warmtepomp?

Als de warmte-afgevend vermogen van je radiatoren en/of vloerverwarming voldoende is om het huis te verwarmen en warm te houden op lage temperatuur. Dat kan je op verschillende manier bereiken. Je kunt in een slecht geïsoleerd huis vloerverwarming aanleggen met heel veel meters slang. Hier stroomt zoveel warm water door dat de gewenste temperatuur in de kamer gemakkelijk bereikt kan worden, ook al verlaat de warmte snel de ruimte via kieren en slecht geïsoleerd glas en ongeïsoleerde muren en vloeren. Nadeel: het kost veel stroom. Een andere optie is zorgen voor zo goed mogelijke isolatie zodat je maar weinig warmte-afgevend vermogen nodig hebt.

Ons huis, een jaren 30 rijtjeswoning met een dakopbouw is in de loop van de jaren in kleine stappen steeds beter geïsoleerd. De dakopbouw kreeg muur- en dakisolatie. De spouwmuren werden geïsoleerd. De vloer is voorzien van TonZon-isolatie. Een deel van het huis, waaronder de begane grond heeft kozijnen met drievoudige beglazing. Deels in isolerende kunststof kozijnen. Deels in de bestaande houten kozijnen. De voorgevel is aan de binnenzijde nageïsoleerd met PIR-platen met warmtereflecterende folie. De woonkamer is kierarm. We hebben de convectorput verwijderd en 2 flinke lagetemperatuurvoorbereide T33 radiatoren opgehangen. We koken met behulp van inductieplaat en hebben een bescheiden 1280Wp aan zonnepanelen.

We hebben geen warmteverliesberekening laten doen. Ik heb de Koevlaas-methode gebruikt om het vermogen van de benodigde warmtepomp te berekenen. Uitleg van deze methode stond ook op de officiële Wikipedia, maar ze vonden de methode blijkbaar niet wetenschappelijk genoeg. Er is geen community beter geïnformeerd over het zelf plaatsen van warmtepompen dan die op Tweakers. Deze community zweert bij deze methode. Of in ieder geval een deel ervan. Koevlaas is een actieve gebruiker op het forum van Tweakers. Met de methode bereken je het benodigde vermogen op basis van je huidige jaarlijkse gasverbruik.

Nou weten we dat niet precies omdat we vorig en dit jaar de woonkamer hebben voorzien van triple-glas. De laatste jaarafrekening gaf aan dat we 691m3 hadden gebruikt, maar we hopen met de laatste maatregelen onder de 500m3 uit te komen. Als we daar tussenin gaan zitten en 600m3 gebruiken, wordt de berekening: 600m3 x 8 / 1650 = 2,9. Afgerond naar boven wordt het dan 3kW. Een warmtepomp die bij -10˚C een vermogen kan leveren van 3kW. Wij hebben een warmtepomp in de installatie laten opnemen die een vermogen heeft van 5kW bij -7˚C. Als het daarmee niet warm wordt kunnen we Koevlaas de schuld geven.

Het wordt een all-electric warmtepomp, dus geen hybride. Met een 180-liter boiler en een 80-liter opslagvat. De warmtepomp is een monoblock die op het dak wordt geplaatst op blokken van gerecyclede autobanden. Het kan zijn dat we de zonnepanelen iets moeten verplaatsen om ruimte te maken voor het monoblock.

Ik ga deze spannende dag afsluiten met een lekker biertje. Mede dankzij Poetin is deze stap gezet. Za VAS! (proost in het Russisch)

, , ,

Eén reactie op “Klaar voor een warmtepomp?”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.