Spiergeheugen ontstaat door herhaalde motorische taken, waarbij neuronen in spieren, verbonden met het zenuwstelsel, motorisch leren ondersteunen. Bewegingen vereisen hersenactiviteit; herhaling creëert herkenbare patronen in de hersenen, waardoor bewegingen efficiënter worden. Hoewel het ongeveer 10.000 uur kost om een vaardigheid te beheersen, is voor het opbouwen van spiergeheugen via hypertrofietraining (trainen met als doel het stimuleren van spiergroei) minder tijd nodig. De duur van spiergeheugen varieert, van mogelijk permanent tot schattingen van 3 tot 6 maanden.

In 2009, zette ik mijn eerst hardloopstappen. Daarna heb ik het opgebouwd totdat ik uiteindelijk redelijk snel en bovengemiddeld ver kon hardlopen. Totdat ik hielspoor kreeg in september 2021 en het twee jaar duurde voordat het weg was. Ik zocht alternatieven en beklom in 2022 de Mulhacén (hoogste van Spanje) en in 2023 de Zugspitze (hoogste van Duitsland) en tevens de Brocken (hoogste van Noord-Duitsland). Tijdens de trainingen voor de Zugspitze begon ik last te krijgen van mijn rechterarm. Misschien door het klussen bij mijn dochter, misschien door de trainingsdag voor de Zugspitze (in een klimhal, ik weet het niet precies. Toen het na een half jaar nog niet weg was raadpleegde ik de medici. Het bleek een (beginnende, bevriezende) frozen shoulder te zijn.

Hardlopen ging inmiddels wel weer, voor zover ik dat nog kon. Maar hier begint het spiergeheugen een rol te spelen. Ik begon, behoorlijk afgetakeld, aan een hele korte training voorafgaand aan de Halve van Haarlem. Ik kon een startbewijs van een geblesseerd iemand overnemen. Verre van optimaal voorbereid kon ik na twee jaar stilstand toch die halve marathon lopen. Niet in een goede tijd en met spierpijn en een overbelast onderstel. Toen ik daarna verder ging trainen in de duinen bleek dat weer geen goed idee voor mijn forzen shoulder. Op de duinpaadjes loop je niet in een vast ritme rechtdoor. Je slingert en je spingt en moet je armen gebruiken om in balans te blijven. Dat veroorzaakte af en toe heftige pijnscheuten in mijn arm. De lol ging er weer een af en ik liep weer een tijd niet hard.

Over twee maanden is mijn frozen shoulder jarig. Ik hoop en streef er naar dat deze zijn verjaardag niet haalt en ga ondertussen proberen de looptrainingen weer op te pakken. Wetend dat al die jaren van trainen en leuke loopevenementen niet weg zijn uit mijn systeem. Dit jaar wandel ik nog een berg op, de Ben Nevis (hoogste van het VK), daarna hoop ik weer eens te rennen op een berg.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.