Bijna een jaar geleden kwam ik er achter dat het Laarzenpad in Nationaal Park Zuid Kennemerland was opgeheven. Ik heb goede herinneringen aan dit pad:

Op de foto zie je rond het bord nog wat zandpaadjes die leidden naar het voormalige Laarzenpad. Over een paar jaar zullen deze paadjes weg zijn en is het bord niet meer nodig en het Laarzenpad vergeten.

Het betreffende pad viel ’s zomers droog, maar het grootste deel van het jaar kwam je hier niet zonder droge voeten doorheen als je geen laarzen aan had. Nou heb ik geen laarzen en natte voeten deren mij niet. Het Laarzenpad was doorgaans niet het gehele jaar geopend. Het water stond soms tot boven de knieën. Droge voeten met laarzen aan konden dan niet meer gegarandeerd worden. Naar de reden(en) voor het definitief afsluiten van het Laarzenpad kan ik alleen maar gissen. Elke keer dat ik er liep moest ik denken aan de organismen in de bodem die ik elke stap schade toebracht. Op een droog pad kan je nog enigszins zien of je volgende stap een plantje of diertje dreigt te vermorzelen. In het water kan dat niet. De laatste jaren staat het gebied waar het Laarzenpad doorheen liep het hele jaar door blank. Dus konden er steeds meer planten en dieren die zo’n gebied prefereren hier goed gedijen. Zo’n gebied moet je niet willen verstoren met wandelaars en hardlopers. Ik sta dus volledig achter het besluit van de beheerders.

Als ik toch weer eens natte voeten wil, en zelfs als ik dat niet wil, dan krijg ik die tegenwoordig toch, omdat er geen duinroute meer is waarbij er geen paden onder water staan. Nog nooit is het duingebied zo nat geweest als het nu is. Bovendien is het houden van droge voeten geen legale optie meer. Een droge weg zoeken langs een ondergelopen pad kan je een hoge boete opleveren. Dus trek je laarzen aan en trotseer de nieuwe laarzenpaden!


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.